Καλογήρου: Κίνδυνος βίας από την υπερσυγκέντρωση μεταναστών στο β. Αιγαίο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως προειδοποιεί, υπάρχει κίνδυνος «να βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών» σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά.  

Μιλώντας στο skai.gr η κυρία Καλογήρου εξήγησε πως η υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων δημιουργεί μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» τόσο για τους φιλοξενούμενους στις δομές όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που έχουν επιβαρυνθεί και οικονομικά αλλά και κοινωνικά.

Η πολύμηνη παραμονή μεταναστών και προσφύγων έχουν δημιουργήσει συνθήκες κόπωσης στους ανθρώπους και τις δομές, τόνισε η περιφερειάρχης βορείου Αιγίου εκφράζοντας του φόβους της για κλιμάκωση της έντασης σε περιστατικά βίας.

«Τίθεται ζήτημα ασφάλειας με την ευρύτερη έννοια», υπογραμμίζει η κα Καλογήρου, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ένα ζήτημα «ακραίας συνθετότητας».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τις αρχές του μήνα, περισσότεροι από 2.900 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφτάσει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

«Καμπανάκι» εν μέσω αναταράξεων 


Την προηγούμενη Δευτέρα, η κ. Καλογήρου είχε παραστεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε «παραλύσει» το νησί της Λέσβου, με κεντρικό αίτημα την αποσυμφόρηση του νησιού από χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, είχε τότε αποκαλύψει πως έδιωξε από το γραφείο του τον Γιάννη Μουζάλα, όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε τον Δήμο ότι συντάσσεται με ακραίες φωνές, επειδή δεν συναινεί στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στο νησί.

«Με ακραίες φωνές συντάσσεται ο κ. Μουζάλας, η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες, που εκβιάζουν τους πολίτες της Λέσβου. Πολίτες που έδειξαν τον ανθρωπισμό τους και υπερασπίστηκαν τις αξίες και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ακραίοι είναι όλοι αυτοί, που θέλουν να μετατρέψουν ένα νησί πολιτισμού και δημοκρατίας, τη Λέσβο της αλληλεγγύης, σε ανοικτή φυλακή», συνέχισε.

«Η Λέσβος και οι πολίτες της εκβιάζονται από αυτούς, που όταν πέρυσι στο δικό τους καταυλισμό, στη Μόρια, πέθαναν τρεις άνθρωποι, κατηγόρησαν τους ξενοδόχους, τις αρχές, τους πολίτες της Λέσβου, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι κρατούσαν τον κόσμο μέσα στο καταχείμωνο, κάτω από βροχές και χιόνια, μέσα σε σκηνές. Είναι το ίδιο υπεύθυνοι για το ότι κρατούν σήμερα τόσες χιλιάδες κόσμο μέσα στη βροχή, εκβιάζοντας ξανά για νέες δομές».

«Αλλά τέλος. Απασφαλίσαμε. Θέλουν πόλεμο; Θα τον έχουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός, σημειώνοντας ότι τα καράβια για τη φιλοξενία των προσφύγων, «αν η κυβέρνηση αποφασίσει να τα φέρει στο λιμάνι της Μυτιλήνης ή σε όποιο άλλο λιμάνι, θα παρεμποδιστούν με ανθρώπινες αλυσίδες μέσα στη θάλασσα, με πρώτο εμένα» διεμήνυε την προηγούμενη Δευτέρα ο δήμαρχος Λέσβου.

Τότε η κα Καλογήρου είχε συνταχθεί με τα αιτήματα των δημοτών της Λέσβου για αποσυμφόρηση των υπηρεσιών ασύλου.

Ολόκληρη η επιστολή της κ. Καλογήρου στον Αλέξη Τσίπρα:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Περιφέρειά μας με υποχρεώνει να επανέλθω προκειμένου να σας ενημερώσω για τις συνθήκες, όπως αυτές εμφανίζονται σήμερα, γύρω από το κρίσιμο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών.

Για τον λόγο αυτό ζητώ κύριε Πρόεδρε μία συνάντηση μαζί σας.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας