Κλείσιμο

Χαλάζι κατέστρεψε ελιές στην Αρχαία Ολυμπία - Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί

Ολοκληρωτική καταστροφή σε Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλόν

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και μεγάλη συχνότητα κεραυνών αλλά και ενισχυμένους ανέμους έφερε και στον νομό Ηλείας, η κακοκαιρία Daniel. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, προκαλώντας αρκετά προβλήματα, κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

χαλαζι

Στα Άσπρα Σπίτια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας πτώσης κεραυνού. Κάτω υπό παρόμοιες συνθήκες, φωτιές ξέσπασαν στο Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας, στον Κλεινδιά, καθώς και σε δύο σημεία στο Γούμερο. Στο ίδιο χωριό μάλιστα, σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό εξαιτίας της κακοκαιρίας, που αφορούσε εισροή υδάτων σε στάνη. Ο κτηνοτρόφος που εγκλωβίστηκε μέσα στον χώρο, κάλεσε το 112 και ζήτησε βοήθεια. Τέλος, μικρότερης έκτασης προβλήματα αναφέρθηκαν στη Νεμούτα και στον Καϊάφα, με πτώσεις δέντρων, σε κεντρικούς δρόμους, καθώς και στο Νεοχώρι Κυλλήνης, όπου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έπεσε στήλος της ΔΕΗ. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού.

χαλαζι

Το πιο βαρύ τίμημα από την επέλαση της κακοκαιρίας, το «πλήρωσε» ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ιδιαίτερα τα χωριά Βασιλάκι, Λούβρο, Υψηλόν και η ευρύτερη περιοχή όπου η χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση η οποία όπως τόνισαν οι κάτοικοι αλλά και ο πρόεδρος της ΤΚ Βασιλακίου, Ανδρέας Στάμος στην «εφ. Πατρίς» διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της με αποτέλεσμα η καταστροφή κυρίως στα ελαιόδενδρα αλλά και σε άλλα είδη να είναι ολοκληρωτική, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η βροχή ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 μ.μ. και διήρκησε για αρκετές ώρες ενώ το χαλάζι, «ράβδισε» τις ελιές με αποτέλεσμα να πέσουν και να δημιουργήσουν στρώμα στο έδαφος.

Στο σημείο βρέθηκε επί τόπου ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Φ. Κωσταριά και Ν. Αναστασόπουλο προκειμένου να βρεθούν κοντά στους πληγέντες και να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Ο κ. Γεωργιόπουλος μάλιστα, επικοινώνησε άμεσα με τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως το αργότερο μέχρι αύριο τόσο ο ίδιος όσο και οι εκτιμητές θα μεταβούν στην περιοχή, προκειμένου να εξακριβωθεί η ζημιά και να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.

Πηγή: Patrisnews.com