Ίδρυμα Μποδοσάκη: Ανακοίνωσε 66 νέες υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Οι 44 αφορούν σε Μεταπτυχιακές Σπουδές 

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη καλωσορίζει στην Κοινότητα των Υποτρόφων του 66 νέες και νέους, που θα ξεκινήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορική ή μεταδιδακτορική έρευνα, το ακαδημαϊκό έτος 2023-24. Από το 1972 το Ίδρυμα Μποδοσάκη, προσηλωμένο στη δημιουργία ίσων ευκαιριών, έχει στηρίξει τα όνειρα περισσότερων από 2.600 υποτρόφων. 
 
Ο ευρύτερος τομέας της Βιολογίας και των Βιοϊατρικών Επιστημών διατηρεί και φέτος τα πρωτεία στις επιλογές των υποτρόφων περιλαμβάνοντας τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, την Πληροφορική Επιστημών Ζωής, τη Μοριακή Ιατρική, τη Βιοκαινοτομία και τη Στοχευμένη Ανάπτυξη Φαρμάκων. Ακολουθούν οι σύγχρονες εφαρμοσμένες επιστήμες της Μηχανικής Μάθησης, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Ρομποτικής και της Επιστήμης Δεδομένων και κατόπιν της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται επιστημονικά πεδία με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα η Επιστήμη των Υλικών και η Παραγωγή και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων, οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες και ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική.

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Από τις 66 νέες υποτροφίες, οι 44 αφορούν σε Μεταπτυχιακές Σπουδές, οι 18 σε Διδακτορική Έρευνα στο πλαίσιο του 51ου Τακτικού Προγράμματος Υποτροφιών, ενώ περιλαμβάνονται και τέσσερις υποτροφίες για Μεταδιδακτορική Έρευνα, μέσω του Προγράμματος Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», παλαιότερου Προέδρου του Ιδρύματος. 

Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ανοίγοντας προς την κοινωνία, υποδέχεται πλέον και ιδιώτες δωρητές που επιθυμούν να προσφέρουν σε νέες και νέους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις σπουδές που ονειρεύονται. Έτσι, τρεις από τις υποτροφίες που χορηγούνται φέτος για μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο Ιατρικής-Βιοϊατρικής αποτελούν «Υποτροφίες Δωρεάς Ελισάβετ Φωτίου Φωτεινέλλη – Ιωάννου Δημητρίου Κριτικού». Επιπλέον, η πρωτοβουλία «Υποτροφία των Υποτρόφων», χρηματοδοτεί και φέτος μία υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, συγκεντρώνοντας δωρεές υποτρόφων, προηγούμενων ετών, του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Από τους υποτρόφους του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, οι 45 θα σπουδάσουν στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ οι 21 θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά πανεπιστήμια σε πληθώρα επιστημονικών τομέων.

Πιστό στο όραμά του για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους, το Ίδρυμα Μποδοσάκη διατηρεί ως κριτήριο αξιολόγησης για την επιλογή των  υποτρόφων τον συνδυασμό ακαδημαϊκών επιδόσεων, οικονομικής κατάστασης και προσωπικότητας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη βαθιά κατανόηση και το πάθος για το αντικείμενο των σπουδών των υποψηφίων, όπως εκφράζονται τόσο μέσα από το έργο τους και την αίτησή τους όσο και μέσα από την προσωπική συνέντευξη, η οποία έχει μεγάλη βαρύτητα. 

Η κα Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αναφέρει σχετικά με το έργο του Ιδρύματος στην προσφορά υποτροφιών: «Βαδίζοντας ήδη στη δεύτερη πεντηκονταετία του Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, παρακολουθούμε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την πορεία των μελών της Κοινότητας των Υποτρόφων μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεχίζουμε να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση των στόχων τόσων αξιόλογων νέων ανθρώπων που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για όλους!».

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους. Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων – Κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών- που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντίκτυπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πηγή: skai.gr