ΓΓ ΥΠΕΞ: Δύσκολη επιχείρηση η άφιξη των Αφγανών πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος

Στην Ελλάδα έφτασαν την Κυριακή, περίπου στις 20:30, με πτήση από την Τιφλίδα, οι 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος. Τους 18 Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος μαζί με τους υπόλοιπους υπηκόους Αφγανιστάν, στην πλειονότητά τους δικαστικούς, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Ιωάννης Σφυράκης και η διευθύντρια της Υπηρεσία Ασύλου Ευαγγελία Κτιστάκη.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση για την οποία χρειάστηκε να συντονιστούμε με πάρα πολύ κόσμο και για μια μεγάλη περίοδο. Μετά από δύο μήνες τα καταφέραμε. Συνεργαστήκαμε με διάφορες οργανώσεις. Η πτήση αυτή έγινε σε συνεργασία με μια οργάνωση που έφερε κι εκείνη σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μια ομάδα δικαστίνων, βουλευτίνων και δημοσιογράφων που κινδύνευε η ζωή τους» δήλωσε μετά την άφιξή τους ο Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Αναφερόμενος στους 18 Αγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Δεμίρης είπε πως ήταν από την αρχή ο βασικός πυρήνας αυτής της αποστολής και ευχαρίστησε «όλους όσοι συνεργάστηκαν γιατί ήταν μια επιχείρηση που απαιτούσε πολλές προσπάθειες και κυρίως συντονισμό για να έρθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια». Περαιτέρω, επισήμανε πως χρειάστηκε να γίνουν ενέργειες που αναπροσαρμόζονταν στις συνθήκες, που άλλαζαν συνέχεια και σημείωσε πως «οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν μια εμπιστοσύνη σε εμάς από την αρχή και ήρθαν με ασφάλεια». Μαζί τους, προσέθεσε, ήρθαν κι άλλoi που χρειάστηκε να έρθουν γιατί ήταν η ζωή τους σε κίνδυνο.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών ευχαρίστησε εκ νέου όλους αυτούς που συνεργάστηκαν, «ξένες κυβερνήσεις, ξένες οργανώσεις και εδώ κυρίως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο είχαμε μια καλή συνεργασία, η οποία απέδωσε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε απόψε».

Σημειώνονται πως οι 18 Αφγανοί πολίτες απεγκλωβίστηκαν νωρίτερα την Κυριακη, βρέθηκαν στην Τιφλίδα και επιβιβάστηκαν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πράττει το χρέος της, τόνισε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Υπογράμμισε πως ο απεγκλωβισμός επετεύχθη έπειτα από συνεχείς προσπάθειες για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και οι 18 Αφγανοί πολίτες κατά την άφιξή τους υποβλήθηκαν σε rapid test.

 

Πηγή: skai.gr