Φίλης: Όσο δεν φρενάρει κανείς την Τουρκία θα απειλεί και όχι μόνο την Ελλάδα

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τις τοποθετήσεις των δυο ηγετών μπροστά στις κάμερες.

«Και ο κ. Μητσοτάκης έκανε το σωστό, βρήκε την ευκαιρία για να πει έστω και μια ατάκα για το τουρκολυβικό σύμφωνο και ο Τραμπ έκανε το αναμενόμενο», τόνισε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στο ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Τουρκία.

«Η Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι το όποιο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ελληνοτουρκικά, υπερβαίνει κατά πολύ και τη χώρα μας», πρόσθεσε ο κ. Φίλης και εκτίμησε ότι σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξει, η Άγκυρα μπορεί να επιχειρήσει να «ερεθίσει» τα ελληνικά αντανακλαστικά ενδεχομένως με ένα ερευνητικό σκάφος.

«Εμείς έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα, ότι η Τουρκία κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτό τον τρόπο και όσο κάποιος δεν την φρενάρει θα συνεχίσει. Και όσο συνεχίζει, αυτό απειλεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά της Αιγύπτου, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, γιατί η Ρωσία έχει βάσεις στη Συρία, έχει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο παίζει ρόλο στη Λιβύη, έχει καλές σχέσεις με την Αλγερία και αν τα βρει με την Τουρκία στην Λιβύη, τότε φτάνει στον Ατλαντικό», είπε ο κ. Φίλης.

Πηγή: skai.gr