Φανάρι: Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο πρωην μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος

Φανάρι: Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο πρωην μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος

Νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης.Σε ψηφοφορία στην συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο 54χρονος πρώην  Μητροπολίτης  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο τριπρόσωπο που είχε αποσταλεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης προς το Φανάρι είχαν επιλεχθεί εκτός του κ. Ευγένιου, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος

Με την γνωστοποίηση της απόφασης, οι καμπάνες του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. 

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυση του εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο γέροντά του, μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον μητροπολιτικό ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον μητροπολιτικό ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων του Νομού Λασιθίου, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ὁ 'Αγιος Τίτος» και πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού» Κρήτης», το οποίο έχει έδρα τη Νεάπολη.

Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του επισκόπου Κνωσού και στη θέση του αρχιγραμματέα. Η χειροτονία του τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, το Σάββατο 28 Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στην ανακοίνωση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισημαίνει:

«Συνήλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, θπό τήν προεδρίαν της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.  Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, επί τη αναγνώσει του γράμματος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτῃ Εκκλησίας, διά του οποίου υποβάλλει αύτη εις την Μητέρα Εκκλησίαν το υπ᾽ αυτής καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά την ανάδειξιν του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αδείᾳ και προτροπή τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οι άγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν και ψήφων κανονικών γενομένων τη επικλήσει του Παναγίου Πνεύματος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, όστις και αναμένεται εις Φανάριον διά την τέλεσιν κατά την τάξιν του Μικρού και του Μεγάλου Μηνύματος.»
 

Πηγή: skai.gr