Εύσημα σε Μηταράκη από τη Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

Επιστολή απέστειλε η Γενική Διευθύντρια Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME), κ. Monique Pariat, στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, εντός της οποίας αποδίδει τα εύσημα στον ίδιο, καθώς και στην ελληνική Κυβέρνηση, για:

•    Την υπογραφή των συμβάσεων διερμηνείας, καθώς και μεταφοράς αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι οι «πολυαναμενόμενες» αυτές συμβάσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του εθνικού συστήματος υποδοχής. Ταυτόχρονα, στέκεται στην έκδοση της Υπουργικών Αποφάσεων και την πορεία της διαβούλευσης για τα προγράμματα στέγασης και παροχής οικονομικής βοήθειας του «ESTIA II». Τονίζει ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αποτελούν βήμα για τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και οδηγούν στη μείωση του συνολικού κόστους του . 

•    Την προληπτική δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

•    Την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές φιλοξενίας, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο εσωτερικό, αλλά και σε κοντινή απόσταση από αυτά. Αποτέλεσμα θα είναι η βελτιωμένη ανταπόκριση σε περιπτώσεις εκκένωσης ή και έκτακτης ανάγκης στις δομές. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένει και την Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας. 

•    Την βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας για πολλούς αιτούντες ασύλου, λόγω της εξόδου αναγνωρισμένων προσφύγων από το σύστημα υποδοχής της χώρας μας. Δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με την ομόλογο της στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των αποχωρησάντων προσφύγων.

•    Την σημαντική αύξηση, τους τελευταίους μήνες, στην έκδοση αποφάσεων ασύλου. 

Επιπλέον, η κ. Pariat υπογραμμίζει ότι η Διεύθυνση της εργάζεται πάνω στην αξιολόγηση των προτάσεων χρηματοδότησης για τις κατασκευαστικές εργασίες στις δομές Σιντικής και Μαλακάσας, καθώς και στα ΚΥΤ Σάμου, Κω και Λέρου. Τα κέντρα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς την βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών υποδοχής.  Τέλος, εξαίρει «την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές μετανάστευσης και ασύλου υπό την καθοδήγηση του κ. Μηταράκη. Οι προσπάθειες του δεν είναι σημαντικές μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της Ε.Ε». 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

Στο HELLIOS ο Νότης Μηταράκης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης επισκεφθηκε το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ένταξης HELLIOS στην οδό Πατησίων 20-22 και ξεναγηθηξε  στις εγκαταστάσεις του στο πλαίσιο ενίσχυσης των δράσεων ενημέρωσης των παροχών του προγράμματος σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Αμέσως μετα την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χώρα μας εφαρμόζει μία ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Προσφέρει άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εκδίδει αποφάσεις απέλασης σε αυτούς που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες αποτελεί μία βασική πολιτική επιλογή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτούς που αναγνωρίζεται το καθεστώς προστασίας, η χώρα μας σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με τον οποίο έχουμε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία, έχει διοργανώσει το πρόγραμμα Helios, που προσφέρει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου για τους πρώτπυς μήνες για τους πρόσφυγες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λαμβάνουν διεθνή προστασίας  να αποϊδρυματοποιηθούν, να βγουν από τις υφιστάμενες δομές και να πατήσουν στα πόδια τους. Αυτό είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία ειδικότερα.  Το πρόγραμμα Helios τους βοηθάει να βρουν στέγη, τους επιδοτεί τους πρώτους μήνες για αυτή την επιλογή, τους βοηθά στην εκμάθησή της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων , τους βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τον ΟΑΕΔ και θα ανακοινωθεί και ένα ειδικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες για την στήριξη προσφύγων για την παροχή των αναγκαίων δεξιοτήτων για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, δεχόμαστε τους πρόσφυγες  που πραγματικά έχουν ανάγκη και τους βοηθάμε να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Και το κάνουμε με ένα οργανωμένο πρόγραμμα και με την βοήθεια και την εμπειρία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης . Η σημερινή μου εμπειρία από την επίσκεψη στο Κέντρο του Helios στην οδό Πατησίων είναι ότι είναι μία πλήρης εγκατάσταση που προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πρόσφυγες.»

Τι είναι το Helios;

Είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελληνικής ενταξιακής στήριξης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας , το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ωφελούμενων η οποία υλοποιείται:
•    με την υποστήριξη της στέγασης
•    μέσω μαθημάτων ένταξης ( εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων)
•    την προώθηση στην αγορά εργασίας
•    την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί την υλοποίηση του Προγράμματος, το οποίο υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως τώρα έχουν εγγραφεί 9.831 άτομα στο πρόγραμμα, ενώ οικονομικό βοήθημα λαμβάνουν 2.210. Είναι εντυπωσιακό πως από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 19 Ιουνίου είχαν εγγραφεί στο Πρόγραμμα Helios 524 πρόσφυγες όταν τον Μάϊο είχαν εγγραφεί 244 υποδηλώνοντας την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για ολοένα και μεγαλύτερη επικοινωνία του προγράμματος. 

Πώς υλοποιείται;

Υποστήριξη εύρεσης αυτόνομης κατοικίας και επιδόματος ενοικίου
Μέσω της πλατφόρμας heliospiti.com, ο ΔΟΜ βοηθά τους ωφελούμενους να βρουν και να ενοικιάσουν σπίτι. Υπολογίζεται ότι μόνο στην πλατφόρμα υπάρχουν 309 σπίτια προς ενοικίαση. Για ένα χρόνο, ο ΔΟΜ ενισχύει οικονομικά τους ωφελούμενους έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την παρακολούθηση των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας. Αυτή τη στιγμή, 957 πρόσφυγες ενοικιάζουν μέσω του προγράμματος HELIOS σπίτι, με την συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν το Ηράκλειο, η Κατερίνη και το  Κιλκίς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, κατά μέσω όρο υπογράφονται 40 συμβόλαια την ημέρα.

Δράσεις υποστήριξης  μέσω της εκπαίδευσης

Ο ΔΟΜ λειτουργεί 17 Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης σε όλη την Ελλάδα, στα οποία υλοποιούνται μαθήματα ελληνικών μέσω πιστοποιημένου προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνολικά παρακολουθούν 496  δικαιούχοι διεθνούς προστασίας τα μαθήματα  και έχουν ολοκληρώσει την εκπαιδευτική διαδικασία 888 άτομα. Κάθε κύκλος μαθημάτων έχει διάρκεια 6 μηνών και περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, τον πολιτιστικό προσανατολισμό, το βαθμό ετοιμότητας για εργασία κι άλλες δεξιότητες. Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά Κέντρα έχει δημιουργηθεί και πλατφόρμα (e-campus) για εκπαίδευση εξ-αποστάσεως

Απασχόληση

Με στόχο την καλύτερη διασύνδεση των δικαιούχων με την εργασία, προβλέπονται 5 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής, προβλέπεται η κάλυψη του κόστους για την απόκτηση διαφόρων πιστοποιητικών, επαφές με εργοδότες,  διοργάνωση εκδηλώσεων “ημέρες καριέρας”, συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση/ αγροτικούς φορείς.

Ευαισθητοποίηση
Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχουν υλοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ μουσικής και  κινηματογράφου, έχουν διοργανωθεί συζητήσεις και έχει σχεδιαστεί καμπάνια ενημέρωσης.  Κάθε μήνα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 10 συζητήσεις σε δήμους όλης της χώρας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και η προβολή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ. 

Πηγή: skai.gr