Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 25ης Μαρτίου λόγω παρέλασης: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα

Που θα απαγορευτεί σταδιακά η στάση, η στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθήνα  - Στις 25 Μαρτίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων -  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στη Θεσσαλονίκη 24 και 25 Μαρτίου

Κλείσιμο

ΕΝΟΑ: Κινδυνεύει με αφανισμό ο όμιλος των Ολυμπιονικών

Ένα από τα ιστορικότερα ναυταθλητικά σωματεία της Ελλάδας, αθλητική κοιτίδα των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, η συνέχεια των ναυτικών ομίλων Αλεξανδρείας, Καίρου και Πορτ Σάιντ και φυτώριο Ολυμπιονικών, κινδυνεύει με αφανισμό. Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, με έδρα τον Άγιο Κοσμά, βρίσκεται σε μία δίνη γραφειοκρατικών προβλημάτων, αντιμέτωπος με την αδιαφορία των αρμοδίων Αρχών και δίνει έναν αγώνα, χωρίς αύριο, για να προασπίσει την ίδια του την ύπαρξη.

Τον αγώνα δίνουν η διοίκησή του, οι εκατοντάδες αθλητές του, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και οι κοινότητες των Ελλήνων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια. Όλα άρχισαν το 2012 με την ψήφιση του νόμου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».

Βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων η παραλία της ευρύτερης περιοχής και όλοι οι χώροι πρέπει να παραδοθούν στην Πολιτεία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΕΝΟΑ. Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκησή του έκανε και κάνει προσπάθειες για να δοθεί λύση και βασικά να βρεθεί ο χώρος μετεγκατάστασης του Ομίλου ώστε να συνεχίσει να υφίσταται. Οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με άλλους Ομίλους της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα επιβάλλονται στον ΕΝΟΑ , αλλεπάλληλα πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ , « για την παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος». Την ίδια σε όμορους συλλόγους τα πρόστιμα διαγράφονται.

Στις 14 Μαρτίου 2018 εστάλη στον ΕΝΟΑ επιστολή από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:

« Επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Εταιρείας μας , δεν έχετε απελευθερώσει ως οφείλατε τους χώρους τους οποίους κατέχετε αυθαίρετα στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά-παρά το γεγονός ότι και η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά ( νυν Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου) έχει εκδώσει , κατά του Ομίλου σας, Πρωτόκολλο Αυθαίρετης Χρήσης και Διοικητικής Αποβολής σας από το ακίνητο- σας καλούμε δια της παρούσης να αποχωρήσετε άμεσα από το ακίνητο και να μας παραδώσετε όλους τους ως άνω χώρους ελεύθερους προς χρήση, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα από τον νόμο μέτρα για την απομάκρυνσή σας από το ακίνητο και για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος».

Η επόμενη ημέρα

« Οι εγκαταστάσεις μας σήμερα περιλαμβάνουν πέρα από το κτήριο διοικήσεως – εντευκτήριο, νεώσοικους, προβλήτα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα basket, beach volley και beach tennis) που κατασκευάστηκαν με δικά μας έξοδα αλλά με μελέτες εγκεκριμένες από την τότε ΔΤΥ της ΓΓΑ» τονίζει ο Γ.Κωνσταντακόπουλος:

«Όπως αντιλαμβάνεστε στη περίπτωση που δεν μεριμνήσει η Πολιτεία για την οριστική επίλυση του προβλήματος ο ιστορικός όμιλος που εκπροσωπεί πέραν των άλλων το σύνολο του αιγυπτιώτη Ελληνισμού οδεύει προς την καταστροφή με ότι συνέπειες προκύψουν ιδιαίτερα στη νεολαία μας.

Ο Όμιλός μας λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού με θαυμαστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, έχοντας στη δύναμή του πληθώρα Ολυμπιονικών, Παγκοσμίων Πρωταθλητών και γενικά προσπαθούμε να επαληθεύουμε τον χαρακτηρισμό που μας δόθηκε από κάποιο παλαιότερο ΓΓ Αθλητισμού ότι «...είσαστε εκκολαπτήριο Ολυμπιονικών.» Επίσης, υποστηρίζουμε με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα την αθλητική δραστηριότητα των Special Olympics στον ναυταθλητισμό.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους αθλητές του Ομίλου με διεθνείς διακρίσεις:

- Βασίλη Πολύμερο, Αργυρός και Χάλκινος Ολυμπιονίκης στην Κωπηλασία, στις Ολυμπιάδες του Πεκίνου το 2008 και της Αθήνας το 2004,

- Βιργινία Κραβαριώτη, Χάλκινη Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα, στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008,

- Σοφία Ασουμανάκη, 4η Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία ΡΙΟ 2016, 4η Ευρωπαϊκή Θέση το 2014, 1η θέση Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το 2014, Παγκόσμιο Ρεκόρ στο INDOOR ROWING 2015 στην Βοστώνη, 2η Παγκόσμια Θέση στην Γαλλία

- Χρύσα Μπισκιτζή, 6η Ολυμπιονίκης στην Κωπηλασία, στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008, συμμετοχή σε 4 Ολυμπιάδες,

- Σπύρο Γιάνναρο, 6ο Ολυμπιονίκης στην Κωπηλασία ΡΙΟ 2016, Παγκόσμιος και Ευρωπαϊκός Πρωταθλητής στην Κωπηλασία τα έτη 2012, 2013 ,2014,2015,2016 και 2017

-Γεώργιο Μαστραντωνάκη, 7η Παγκόσμια θέση και 9η Πανευρωπαϊκή θέση στην ιστιοπλοΐα το 2014,

-Δήμητρα Τσαμοπούλου 3η Παγκόσμια νίκη και 2η Ευρωπαϊκή νίκη το 2017 στην κωπηλασία

- Νίνο Νικολαϊδη, 3η Παγκόσμια θέση στην κωπηλασία το 2017, 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας 2017, 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων 2017

- Χάρη Μαυρογεώργη , 5η Παγκόσμια θέση και 5η Πανευρωπαϊκή θέση στην ιστιοπλοΐα το 2014

- Μιχάλη Παπασάββα, 7η Πανευρωπαϊκή θέση Κάνοε-Καγιάκ, 2010

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας με επιστολή της με ημερομηνία 30-3-2018, προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδη αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Βαθύτατη ανησυχία, αγωνία, προβληματισμός και αίσθημα απογοήτευσης διακατέχει ολόκληρο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, περιλαμβανομένων των παροικιακών και κοινωνικών οργανώσεών του, για την προδιαγραφόμενη απομάκρυνση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ» (Ε.Ν.Ο.Α.), από την περιοχή του Αγίου Κοσμά (όρια των Δήμων ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΑΛΙΜΟΥ), όπου δραστηριοποιείται, από το 1965.

….Όπως γνωρίζετε, ο “Ε.Ν.Ο. ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ” είναι αναπόσπαστο τμήμα των επαναπατρισθέντων Αιγυπτιωτών, αποτελεί δε συνέχεια των Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων Αλεξανδρείας και Καϊρου, που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού και τίμησαν πάμπολλες φορές τα Ελληνικά χρώματα σε Διεθνείς Αθλητικές οργανώσεις, ενώ ο “E.N.O. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” (έτος ίδρυσης 1909) έχει φιλοξενήσει στις επιβλητικές εγκαταστάσεις του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθ’ όλη τη διάρκεια του «Β Παγκοσμίου Πολέμου», κάτι που έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Ελληνικό Κράτος.

Όπως διαπιστώνετε δεν πρόκειται για κάποιο περιστασιακό Σωματείο, αλλά για οργανωμένο Ερασιτεχνικό Ναυταθλητικό Σωματείο, που πέρα από την ιστορία και παράδοση έχει αγκαλιάσει την Νεολαία, επιτελώντας ουσιαστικό έργο αποτελώντας συγχρόνως σημείο αναφοράς για την αθλούμενη νεολαία μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των επί σειρά ετών καταβαλλομένων προσπαθειών, όπως και της προσφοράς στον Εθνικό Πρωταθλητισμό. Ως εκ τούτου, αιτούμαστε να εκτιμηθεί η αδήριτη ανάγκη διατήρησης του «Ε.Ν.Ο.Α.», του σημαντικού αυτού “κυττάρου” του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, με την εξεύρεση σωστής λύσης, που δεν είναι άλλη από την μερική τροποποίηση του σχεδιασμού, που θα επιτρέψει την συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στο χώρο που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, κάτι που θα εξυπηρετήσει την Νεολαία του αναμορφωμένου χώρου.

Αγαπητέ κ. Υφυπουργέ,

Είναι δεδομένη η αγάπη σας, ο σεβασμός και η βοήθεια προς τους απόδημους και μάλιστα τους Αιγυπτιώτες και αυτοί είναι οι λόγοι που απευθυνόμαστε με την επιστολή αυτή σε εσάς. Παρακαλούμε όπως και στο παρελθόν, ευαρεστούμενος συμβάλετε, κατά το δυνατόν, στη δίκαιη επίλυση του θέματος, αιτούντες την κατανόηση των επενδυτών, που θα έχουν να επωφεληθούν από τις σύγχρονες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μας.

Η ενδεχόμενη απομάκρυνση του «Ε.Ν.Ο.Α.» θα αποτελέσει πλήγμα για τον Απόδημο Ελληνισμό γενικά και τους Αιγυπτιώτες ιδιαίτερα».

Ιστορικό του ΕΝΟΑ

Την έμπνευση της ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών είχε μία μικρή ομάδα επαναπατρισθέντων αθλητών του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.

Με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Σταμάτη Βαζακόπουλο αρχίζει η αναβίωση του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό έρχονται σε επαφή με τους Νικόλαο Θεοχαρίδη, Ιωάννη Μίτση, Βασίλη Μαγκανάρη, Παναγιώτη Μιχελλεπή και άλλους γνώριμους συναθλητές τους. Στην αρχή η ιδέα φαντάζει ουτοπική. Την κρατάει όμως ζεστή η ελπίδα και ο ενθουσιασμός. Όλοι μαζί αποτείνονται σε ένα ευρύτερο κύκλο 300 περίπου «Αιγυπτιωτών», από τους οποίους βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Δέχονται υποσχέσεις, όμως όλοι περιμένουν αυτόν που θα κάνει το πρώτο βήμα. Τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά. Προέχει να συσταθεί νόμιμο Σωματείο και να βρεθεί χώρος στέγασης. Προσεγγίζουν Φορείς και Αρχές. Τον Οκτώβριο του 1964 συνενώνονται στις προσπάθειες οι Χρ. Βορλόου, Σπ. Δημουλίτσας και Αλ. Παπαδάκης. Συναθροίζονται εβδομαδιαίως στο δικηγορικό γραφείου του Σπ. Δημουλίτσα και λαμβάνουν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες.

Oι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και κατά το 1965. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας δέχεται να παραχωρηθεί μέρος της έκτασής του σε αναγνώριση των ανεκτίμητων υπηρεσιών που προσέφερε στο Ελληνικό Κράτος ο Ε.Ν.Ο. Αλεξάνδρειας από το 1941 μέχρι το 1944 στη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου, προσφέροντας στέγη στο Αρχηγείο του στόλου του Ελληνικού Ναυτικού, που κατέφυγε εκεί για να συνεχίσει την αντίσταση κατά του Άξονα.

Αρχές Σεπτεμβρίου στην Ιδρυτική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Σ.Ε.Γ.Α.Σ. συντάσσεται το Πρακτικό Ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών. Εκλέγεται προσωρινή Διοίκηση και καταρτίζεται το 1ο Καταστατικό. Τα 28 υπογράφοντα Ιδρυτικά Μέλη δεσμεύονται να προκαταβάλουν 3.500 δρχ. έκαστος, που αντιπροσωπεύει το δικαίωμα εγγραφής και συνδρομές πενταετίας -ποσό υπέρογκο για την εποχή.

Τον Ιανουάριο του 1966 αναγνωρίζεται επίσημα η ίδρυσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το Συμβούλιο Αθλητισμού την κρίνει ωφέλιμη. Οι παράγοντες του Ομίλου υποβάλλουν στο Ε.Α.Κ.Ν. τοπογραφικό καθορισμού ορίων του χώρου που αρχικά παραχωρείται. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, πραγματοποιείται η 1η κανονική Γεν. Συνέλευση. Εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που το απαρτίζουν οι Ν. Ι. Μαγκανάρης, Στ. Κούβαρης, Α. Μιχαηλίδης, Ι. Μίτσης, Ν. Θεοχαρίδης, Στ. Βαζακόπουλο, Α. Παπαδάκης Χρ. Βορλόου, Σπ. Δημουλίτσα και Ε. Μπαρμπούτη και Πρόεδρο τον Βασίλη Μαγκανάρη, αξέχαστο αθλητή με πλείστες διακρίσεις, πρώην Πρόεδρο του Ε. Ν. Ο. Αλεξανδρείας.

Τον Ιανουάριο του 1968 στη γιορτή των Θεοφανίων, ένας τολμηρός ιερέας, μέσα από μια βάρκα καθαγιάζει κατανυκτικά για πρώτη φορά τα νερά, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη εγκαταστάσεις. Στην παραλία, κάτω από ένα στέγαστρο κόβεται με συγκίνηση η πρώτη Αγιοβασιλιάτικη πίτα. Η Γ.Γ.Α. εγκρίνει τα σχέδια ανέγερσης των Νεοσοίκων και καταβάλλει ενίσχυση 300.000 δρχ. Τον Οκτώβριο του 1968 τίθεται πανηγυρικά ο θεμέλιος λίθος από τον αναπληρωτή του Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού, με την παρουσία σύσσωμου του Δ.Σ., του Προέδρου του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά Κ. Νικολόπουλου, του Προέδρου της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Ναυάρχου Ι. Αθανασίου, και πολλών άλλων επισήμων.

Σταδιακά ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα Σωματεία στον Ναυταθλητισμό.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Πηγή: Skai.gr