Ελεγχόμενη η κατάσταση στον Έβρο

Υπό έλεγχο πλέον - τουλάχιστον μέχρι στιγμής- η κατάσταση στο νόμο Έβρου. Οι αρχές προχωρούν σε τεχνητές καταρρεύσεις φραγμάτων, της Κορνοφωλιάς και του Αμουρίου, προκειμένου να διοχετευθούν τα ορμητικά νερά.
Ο αντινομάρχης Έβρου και ο επικεφαλής του κλιμακίου διάσωσης, διαβεβαίωσαν μέσω του ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για ανθρώπους.
Καταστροφές στα Κάτω Λάβαρα
Συναγερμός έχει σημάνει στο χωριό Κάτω Λάβαρα, Έβρου, όπου εξαιτίας υποχώρησης αναχώματος του ποταμού τουλάχιστον 30 σπίτια και 10.000 στρέμματα πλημμύρισαν, όπως επίσης και ο σιδηροδρομικός σταθμός. Συνεργεία της αυτοδιοίκησης και στρατιώτες βοηθούν τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνουν τις οικοσκευές από τα σπίτια τους, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η στάθμη των υδάτων του ποταμού ανεβαίνει κατά 20 εκατοστά την ώρα.
Στην περιοχή του Πυθίου, η στάθμη των υδάτων έπεσε στα 6,15 μ., από τα 6,60 μ., που καταγράφηκε χθες, με το όριο επικινδυνότητας στα 5,70 μέτρα. Εξάλλου, χθες υποχώρησε το υπερβλητό ανάχωμα στην περιοχή της Βύσσας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 8.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, ενώ η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς από το πρωί χιονίζει ασταμάτητα σε ολόκληρο το νομό.
Η αύξηση της στάθμης οφείλεται τόσο στις ποσότητες νερών που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος από το Ιβαϊλογκραντ της Βουλγαρίας, όσο και στις καταρρακτώδεις βροχές, που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο Έβρος μετατράπησε σε θάλασσαΙ»
«Τραγική» χαρακτήρισε την όλη εικόνα στο ΣΚΑΪ ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης εκφράζοντας την ελπίδα να μην έχει γίνει αυτό που φοβάται: δηλαδή να έχει σπάσει το κεντρικό ανάχωμα. «Μιλάμε για μία θάλασσα» τόνισε με νόημα ο κ. Ζαμπουνίδης, προσθέτοντας ότι παρ` όλα όσα δόθηκαν από την πλευρά της πολιτείας, το πρόβλημα δυστυχώς πλέον δεν αντιμετωπίζεται.
Πηγή: skai.gr