Κλείσιμο

"Έφυγε" ο Χρ. Λαμπράκης

Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του ΔΟΛ Χρήστος Λαμπράκης.

Πριν από μερικές ημέρες είχε υποβληθεί σε επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς, ωστόσο προκλήθηκε λοίμωξη, η οποία επιβάρυνε την κατάσταση της υγείας του.

Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Ωνάσειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στις 24 Νοεμβρίου 2009 λόγω βαρυτάτης καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου και συνυπαρχόντων πολυσυστηματικών προβλημάτων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΩΚΚ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας της καρδιάς στις 30 Νοεμβρίου 2009. Έκτοτε νοσηλευόταν στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και κατέληξε λόγω προϊούσης πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στη 1:00 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Χρήστος Δημητρίου Λαμπράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Από το 1954 μέχρι το 1957 εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Το Βήμα" και Διευθυντής του περιοδικού "Ταχυδρόμος".

Το 1957 ανέλαβε τη Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Λαμπράκη.

Από το 1970 οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Το 1989 ο ΔΟΛ σε συνεργασία με την Πήγασος Α.Ε., Γενική ΕΚδοτική Ελλάδος - Μεσημβρινή Α.Ε., την Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. και Καθημερινή Α.Ε. ίδρυσε την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε, επιχειρηματικό φορέα του MEGA Channel.

Οι γνώσεις του και το πάθος του για τη μορφωτική και την πνευματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν εκφράστηκαν μόνο στον εκδοτικό χώρο.

Ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

Ένα άλλο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άλλα εκκολάπτονται σήμερα σε άλλες ελληνικές πόλεις. Ο ίδιος, το 1991, δημιούργησε το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα».

Oι αντιδράσεις για το θάνατο του Χ. Λαμπράκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του Χρήστου Λαμπράκη και τόνισε ότι "η πολυετής και δημιουργική δραστηριότητα του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο του Τύπου έδεσε τη ζωή του με τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Το πάθος του για τον πολιτισμό αφήνει στην Ελλάδα μια ανεκτίμητη κληρονομιά, το Μέγαρο Μουσικής, το έργο ζωής του".

"Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής του τόπου. Με την παρουσία του σφράγισε την πορεία της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και του πολιτισμού. Η συμβολή του στα Γράμματα και τις Τέχνες ήταν μεγάλη. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Χρήστου Λαμπράκη εκφράζει εκ μέρους της Βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος σε δήλωσή του εξαίρει την «προσωπικότητα που σφράγισε το χώρο της δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ» και κάνει ιδιαίτερη μνεία στον «εμπνευστή και δημιουργό σημαντικού έργου στον τομέα του Πολιτισμού».

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι ο Χρήστος Λαμπράκης "αφήνει πλούσιο έργο και πολυσήμαντα δημιουργήματα, όπως ο ομώνυμος Δημοσιογραφικός Οργανισμός και το ομώνυμο Ίδρυμα. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο χώρο του Τύπου, της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Πέρα, όμως, από την ενημέρωση υπηρέτησε τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του. Κυρίως μέσα από το Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής. Αλλά όχι μόνον".

Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τονίζει τα εξής: "ο ακάματος εργάτης της ελεύθερης γνώμης και του ελεύθερου λόγου, ο οραματιστής της δημοσιογραφίας αλλά και προστάτης των τεχνών δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Η απώλεια του Χρήστου Λαμπράκη, των δημοκρατικών αγώνων, της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Μεγάρου Μουσικής, σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής. Η παρακαταθήκη της δράσης του Χρήστου Λαμπράκη και η κληρονομιά της έγκυρης και έγκριτης ενημέρωσης που παρείχε, ας αποτελέσουν σχολή στο δημόσιο βίο της χώρας μας".

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Χ. Λαμπράκη: "Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν μια διαπρεπής προσωπικότητα που με τη διορατικότητα και τη δημιουργικότητά του άνοιξε νέους δρόμους στο χώρο της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης, στον πολιτισμό, στα γράμματα. Άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος υπήρξε πρωτοπόρος σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε. Αφήνει πίσω του σημαντικά έργα, όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής, το Ίδρυμα Λαμπράκη και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Εκφράζω στην οικογένεια του, στους φίλους και συνεργάτες του τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλειά του."

"Ο Χρήστος Λαμπράκης υπήρξε προσωπικότητα κύρους, διεθνούς αναγνώρισης, με τεράστια προσφορά στη δημόσια και πολιτιστική ζωή του τόπου. Άνθρωπος του πνεύματος, αφήνει πίσω του ζωντανή την παρακαταθήκη της συνεισφοράς του στη διαρκή προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση στο χώρο των Μ.Μ.Ε. και του πολιτισμού. Η συμβολή του στον πολιτισμό και τη δημοσιογραφία θα κρατάει ζωντανή την ανάμνησή του. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους φίλους του στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στο Ίδρυμα Λαμπράκη." δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πηγή: skai.gr