Δεν έγινε η μεταμόσχευση

Κρίσιμη η κατάσταση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος δεν υποβλήθηκε τελικά σε μεταμόσχευση ήπατος καθώς διαπιστώθηκαν μεταστάσεις στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης ήπατος στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης. Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη συνέντευξη, ο κ Τζάκης εξέφρασε την πλήρη απογοήτευσή του, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη και τόνισε πως πρόκειται για μια σπάνια μορφή επέκτασης του καρκίνου.

Ερωτηθείς, αν υπάρχει πιθανότητα ο αρχιεπίσκοπος να υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο μέλλον είπε πως, η γρήγορη απάντηση είναι όχι.

Ο κ. Χριστόδουλος εισήχθη στο χειρουργείο νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, καθώς είχε βρεθεί συμβατό μόσχευμα από 24χρονο που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε ότι οι γιατροί διέγνωσαν μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα, με αποτέλεσμα να μην επιχειρήσουν τη μεταμόσχευση. Ο αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μόσχευμα που αρχικά προοριζόταν για τον αρχιεπίσκοπο μεταμοσχεύτηκε την ίδια ώρα σε άλλο ασθενή, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να καθυστερήσει να ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του κ Χριστόδουλου, καθώς βρισκόταν στο χειρουργείο.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Την 7η Οκτωβρίου 2007 και περί τοπική ώρα Αμερικής 18:00, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος εισήχθη στο Νοσοκομείο Jackson Memorial Hospital του Μαϊάμι, κατόπιν σχετικής ειδοποιήσεως του διακεκριμένου ιατρού κ. Ανδρέα Τζάκη, ότι ευρέθη συμβατό για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μόσχευμα ήπατος. Μετά το πέρας της χειρουργικής επεμβάσεως ο κ. Τζάκης εδήλωσε περί του αποτελέσματος αυτής τα κάτωθι : «Η ηπατική μεταμόσχευση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο δεν κατέστη δυνατή, διότι διαπιστώθηκαν μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Μακαριώτατος θα ακολουθήσει την ενδεικνυόμενη για την περίπτωση αυτή θεραπευτική αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστόδουλος βρίσκεται στο κέντρο μεταμοσχεύσεων Τζάκσον Μεμόριαλ, του Μαϊάμι, από τις 18 Αυγούστου.
Πηγή: skai.gr