Την Παρασκευή η απολογία Λιακουνάκου (upd)

Προθεσμία ζήτησε και έλαβε για να απολογηθεί, τελικά, την Παρασκευή ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος που συνελήφθη αιφνιδίως αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά από έκδοση εντάλματος που εκδόθηκε από την ανακρίτρια προσήχθη ενώπιόν της και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έρευνες της ανακρίτριας σχετικά με την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος για ειδικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης προέκυψαν νέα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη Λιακουνάκου.

Η υπόθεση που αρχικά απασχόλησε τους εισαγγελείς Διαφθοράς βρίσκεται από καιρό στην ανάκριση και αφορά το εν λόγω εξοπλιστικό σύστημα το οποίο προμήθευσε στο ελληνικό δημόσιο η σουηδική εταιρεία Ericson μέσω της εταιρείας του Θωμά Λιακουνάκου AXON.

Από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε διακίνηση μαύρου χρήματος ύψους 1,6 εκ. ευρώ με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα που ήταν στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκείνη την περίοδο στις αρχές του 2000.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος πέραν του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος, εμπλέκεται και σε άλλα εξοπλιστικά που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δικαστικής διερεύνησης. Ανάμεσα σε αυτά η προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ που είναι πλέον στα χέρια του ανακριτή Νίκο Τσιρώνη αλλά και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που φέρει την επωνυμία "ηλεκτρονικός πόλεμος" για το οποίο έχει υπάρξει πρόταση παραπομπής σε δίκη των εμπλεκομένων - μεταξύ των οποίων και για τον Θωμά Λιακουνάκο-, ενώ οι έρευνες για τα Λέοπαρντ συνεχίζονται και από τους εισαγγελείς Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράϊκου.

Ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για τη σύλληψή του και τον τρόπο που οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας. 

Η ανακοίνωση Λιακουνάκου:

«Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) ‘Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών.»


Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου