Ο χυμός αυτού του λαχανικού μειώνει αρτηριακή πίεση και βελτιώνει λειτουργίες εγκεφάλου

Ο χυμός αυτού του λαχανικού μειώνει αρτηριακή πίεση και βελτιώνει λειτουργίες εγκεφάλου

Υπάρχει ένας χυμός, σε βαθύ κόκκινο χρώμα, που είναι πολύ πιθανό να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Και αυτός είναι ο χυμός παντζαριού.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Redox Biology, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ χρησιμοποίησαν δύο δοκιμαστικές περιόδους των 10 ημερών. Σε αυτές τις περιόδους οι συμμετέχοντες έπιναν πρώτα χυμό παντζαριού δύο φορές την ημέρα για το σύνολο της πρώτης δοκιμής και στη συνέχεια ένα ποτό εικονικού χυμού στη δεύτερη περίοδο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σύντομα ότι ο χυμός παντζαριού δημιούργησε το σωστό μείγμα «καλών» βακτηρίων στο στόμα που συνδέεται με αιμοφόρα αγγεία, καλύτερη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονών. Ακόμη, η συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς (mmHg) μετά την αρχική δοκιμή 10 ημερών χυμού παντζαριού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι τα ειδικά βακτήρια που σχηματίζονται στο στόμα μπορούν να μετατρέψουν τον χυμό παντζαριού, που είναι πλούσιος σε νιτρικά, σε νιτρικό οξείδιο. Το οξείδιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος και της διασφάλισης ότι οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο λειτουργούν σωστά. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας τείνει να παράγει λιγότερο νιτρικό οξείδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις και κακή λειτουργία του εγκεφάλου. Με την ενσωμάτωση του χυμού παντζαριού καθημερινά στη διατροφή μας, μπορούμε μακροπρόθεσμα να επιβραδύνουμε τις αρνητικές αγγειακές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση.

Ενώ αυτή η συγκεκριμένη έρευνα επικεντρώθηκε στους συμμετέχοντες που η ηλικία τους ήταν γύρω στα 70 έτη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλά από τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να υπάρχουν σε άτομα μιας δεκαετίας ή δύο νεότερα.

Πώς θα φτιάξεις έναν υγιεινό χυμό παντζαριού;
Τα μόνα που θα χρειαστείς είναι:

2 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ
2 παντζάρια καθαρισμένα
2 καρότα καθαρισμένα
2 κομμάτια σέλινο
Πλύνε όλα τα λαχανικά σου, κόψε τα σε κομματάκια και βάλτα σε ένα μπλέντερ. Έπειτα μετάφερέ τα σε ένα ποτήρι και εάν θέλεις τοποθέτησε τον χυμό για λίγο στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να εντάξεις 60’s επιρροές στο ντύσιμο σου

Brownies, Churros κι άλλες 2 συνταγές για τα απογεύματα που θες απεγνωσμένα ένα γλυκό

Πηγή: savoirville