Υποχωρεί ο μαύρος χρυσός

Νέα μεγάλη πτώση κατέγραφαν, τη Δευτέρα το απόγευμα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς σημειώνοντας χαμηλά επταμήνου.

Το πετρέλαιο Γουέστ Τέξας υποχωρούσε τη Δευτέρα πάνω από 5 δολάρια, βρισκόμενο στα 96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχωρούσε στα 5,62 βρισκόμενο στα 91 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για τη 13η συνεχόμενη ημέρα πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού, σημειώνοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1988.

Η πτώση αποδίδεται αφενός στην αναζωπύρωση των ανησυχιών ότι βαθαίνει η χρηματοπιστωτική κρίση και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και αφετέρου στο ότι, δεν προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κόλπου του Μεξικού από το πέρασμα του τυφώνα.

Όσον αφορά την χρηματοπιστωτική κρίση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να μειώσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην αμερικανική οικονομία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αγορών να αντιμετωπίσουν, μακροπρόθεσμα, τις "αναπροσαρμογές".

"Βραχυπρόθεσμα, οι αναπροσαρμογές στις οικονομικές αγορές μπορεί να είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών και για όσους ανησυχούν για τις επενδύσεις τους", προειδοποίησε ο Μπους.

"Μακροπρόθεσμα, έχω εμπιστοσύνη στην ευελιξία και την αντοχή των οικονομικών αγορών και στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις αναπροσαρμογές", πρόσθεσε πάντως ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

"Εργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις αναταράξεις και τις επιπτώσεις στην οικονομία από αυτές τις εξελίξεις στις οικονομικές αγορές", ανέφερε.

Ο Τζόρτζ Μπους προειδοποίησε επίσης ότι οι αμερικανοί αυτοκινητιστές θα πρέπει να αναμείνουν να υποστούν μιαν "αύξηση της πίεσης" στις τιμές της βενζίνης λόγω του τυφώνα "Αϊκ".

"Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ενέργεια είναι ένα στοιχείο ανησυχίας. Οι οδηγοί και οι άνθρωποι των πρατηρίων βενζίνης θα πρέπει να αναμένουν μίαν αύξηση της πίεσης στις τιμές", λόγω του κλεισίματος των διυλιστηρίων και τις διαταραχές στον εφοδιασμό με καύσιμα, δήλωσε ο Μπους αφότου ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον τυφώνα.


Πηγή: skai.gr