Τον Ιανουάριο φεύγει από το Eurogroup και ο Ντάισελμπλουμ

Τον Ιανουάριο θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος θα διαδεχτεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν ομόφωνα ότι θα ήθελαν την παραμονή του κ. Ντάισελμπλουμ στη θέση του έως τις 13 Ιανουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τους 19 υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση στις 4 Δεκεμβρίου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις αρχές του 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχει τη δυνατότητα επανεκλογής στην ηγεσία του σώματος καθώς αναμένεται να αποχωρήσει έως το τέλος του μήνα από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, μετά την σημερινή προκαταρτική συμφωνία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Χάγη. Το κόμμα του, οι Εργατικοί, δεν θα είναι μέλος του νέου σχήματος.

Το τέλος της θητείας Ντάισελμπλουμ, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμβολίζει την αλλαγή φρουράς στο Eurogroup τώρα που η ευρωζώνη ανακάμπτει από την κρίση.

Ο Ολλανδός ανέλαβε την ηγεσία του Eurogroup το 2013 και διαχειρίστηκε την διάσωση της Κύπρου και το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το 2015.
Πηγή: skai.gr