Τις επόμενες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ

Στις επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρέπεμψε η ΓΣΕΕ την πρόσκληση του ΣΕΒ για συνυπογραφή "κοινωνικού συμβολαίου" μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι τέθηκαν εργασιακά ζητήματα και επεσήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συνάντηση "για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση, με στόχο να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη για να αναθερμανθεί η αγορά". 

Είπε ακόμα ότι ήρθη η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε "από την αναίτια επιστολή του ΣΕΒ για άμεση έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν δια της κανονικής οδού". Ο κ.Παναγόπουλος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν κοινές θέσεις με τους εργοδότες στο διάλογο για το ασφαλιστικό ή και το φορολογικό "στο βαθμό που μπορεί να γίνει αυτό".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι "πρωταρχικό συμφέρον των κοινωνικών εταίρων είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη βάση των πολλών που μας ενώνουν και όχι των ελάχιστων που μπορεί να μας διχάσουν". Είπε ακόμα, ότι ο ΣΕΒ προτείνει "κοινωνικό συμβόλαιο" για νέο μοντέλο ανάπτυξης, μέτρα - ανάχωμα στα λουκέτα και τις απολύσεις, ενσωμάτωση της αδήλωτης απασχόλησης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Στη μείωση του εισοδήματος, τα λουκέτα, την υποχώρηση των επενδύσεων και την έξαρση των ακάλυπτων επιταγών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, την ανάγκη να υπάρξει και κοινωνική εκτός από αριθμητική προσέγγιση στη νέα Σύμβαση τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπέρ του παγώματος των μισθών αλλά υπέρ της τόνωσης της κατανάλωσης μέσω αυξήσεων.

Ομάδα μελών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ μετά τη λήξη της συνάντησης.
Πηγή: skai.gr