Κλείσιμο

``Τα καρτέλ στην αγορά ενταφιάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις`` δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

«H λειτουργία των καρτέλ στην αγορά ενταφιάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη συνέχεια ανεβάζει τις τιμές και τελικά ενταφιάζει και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών». Αυτό ανέφερε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σ. Ζησιμόπουλο στα γραφεία της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε ότι η Συνομοσπονδία στηρίζει την σωστή λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Η σωστή, ορθολογική, με ευθυκρισία και χωρίς προσπάθειες δαιμονοποίησης και ποινικοποίησης του επιχειρείν, λειτουργία της Επιτροπής είναι ζητούμενο από τις μικρές επιχειρήσεις», είπε, ενώ δήλωσε ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζησιμόπουλος, οι υποθέσεις που θα ασχοληθεί στο άμεσο μέλλον η Επιτροπή, είναι οι τράπεζες, τα πετρέλαια και τα αυτοκίνητα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την ποινικοποίηση της μη απόδοσης ΦΠΑ, σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να την πληρώσουν και πάλι οι «εύκολα προσβάσιμοι από την εφορία, δηλαδή οι μικρομεσαίοι, γι` αυτό και θα πρέπει τα οποιαδήποτε μέτρα να ληφθούν υπό προϋποθέσεις αλλιώς και πάλι τα θύματα θα είναι οι μικρομεσαίοι».
Ο κ. Ασημακόπουλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τον κ. Ζησιμόπουλο, ανέφερε ότι επισημάνθηκε από τους μικρομεσαίους, σχετικά με τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά, ότι «προέχει της επιβολής υπερβολικών προστίμων η ενημέρωση και ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο και τα όρια δικαιοδοσίας της Επιτροπής» και πρότεινε πρωτοβουλίες και συνεργασίες για ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε:
- να εξορθολογισθούν οι διαδικασίες περαίωσης των υποθέσεων διότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.
- να αντικειμενοποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης στελεχών στην Επιτροπή.
- ο θεσμός της Επιτροπής πρέπει να είναι τυπικά και ουσιαστικά ανεξάρτητος, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προκλήσεις για οποιουδήποτε είδους παρεμβάσεις
- να είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανεξάρτητη Αρχή με συνταγματική κατοχύρωση. Το ίδιο, επεσήμανε ο κ. Ασημακόπουλος, πρέπει να συμβεί και με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, «διότι μέχρι τώρα υποτάσσεται στα κελεύσματα της κάθε πολιτικής ηγεσίας του τόπου».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε την ικανοποίησή του για την πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι η «μάχη του ανταγωνισμού δεν κερδίζεται με πρόστιμα αλλά με συνειδήσεις». Επανέλαβε δε ότι το πόρισμα για το καρτέλ του γάλακτος θα γνωστοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr