Στον αέρα το σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων - Σύγχυση στον κόσμο

Στον αέρα βρίσκεται το σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για το "πλαστικό χρήμα" με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν ποιές αποδείξεις αναγνωρίζονται στις δαπάνες αλλά και εάν χρειάζεται η συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, ακόμη και εάν η απόφαση εκδοθεί, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποδείξεων δεν μπορεί να λειτουργήσει αμέσως καθώς απαιτείται συντονισμός μεταξύ τραπεζών και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, άγνωστα προς το παρόν παραμένουν τα εξής:


• Ποιες δαπάνες πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι ή διαφορετικά ποιες θα εξαιρεθούν και δεν θα προσμετρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

• Τι θα γίνει με τις ιατρικές δαπάνες; Καθώς δεν έχει βγει απόφαση που υποχρεώνει για παράδειγμα τους γιατρούς να δέχονται κάρτες.

• Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του TAXIS, που θα συνδέει αυτομάτως τις πληρωμές με κάρτα με την ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου; Οπως προαναφέρθηκε η εφαρμογή δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τον Φεβρουάριο.

• Τι θα γίνει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS; Η εφορία θα δέχεται τις χάρτινες αποδείξεις;

• Πότε θα ξεκινήσουν οι κληρώσεις. Αν και είναι δευτερεύον θέμα, ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι έχουν εκδηλώσει ερωτήματα σχετικά με το θέμα.

Σύμφωνα με τον νόμο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Πέμπτης

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή – Προκόπης Χατζηνικολάου