Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ

Οι ΗΠΑ και η Ελβετία εγκαινίασαν τον κύκλο των αυξήσεων, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν ήδη προχωρήσει σ` αυτή την κατεύθυνση και η ευρωζώνη απομένει η μόνη μη ασιατική οικονομία που δεν έχει πάρει ακόμη θέση εκκίνησης για μελλοντικές αυξήσεις, σχολιάζουν οι Financial Times.
Αν και εντός του 2004 η ΕΚΤ προχώρησε σε μειώσεις, αυτός ο κύκλος φαίνεται ότι έχει κλείσει και για την ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία σταθερής βελτίωσης της οικονομίας το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι αύξηση 0,25%, αλλά την τοποθετούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2004. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια καθ` όλη τη διάρκεια του έτους.
«Δε θα με εξέπληττε αν έβλεπα την ΕΚΤ να σταυρώσει τα χέρια της για το υπόλοιπο του έτους και αυτό θα πρέπει να κάνει», εκτιμά ο Κρις Τάουνερ του ομίλου διαχείρισης κινδύνων HIFX.
Ο πληθωρισμός του Ιουνίου που δημοσιεύτηκε χτες για την ευρωζώνη ήταν 2,4%, έναντι του 2,5% του Μαΐου, δηλαδή παραμένει σαφώς πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 2% δεν είναι ασύμβατη με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.
Εξάλλου, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή πυροδοτήθηκε κυρίως από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν στο 1,8% και όπως εκτιμούν ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές, «αναμένουμε να πέσει κάτω από το 2% στις αρχές του τέταρτου τριμήνου», άρα δεν πιέζει έντονα ο πληθωρισμός για αύξηση των επιτοκίων.
Τα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία επίσης, δεν ήταν τόσο ισχυρά ώστε να δικαιολογούν μία ανεπιφύλακτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo έπεσε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο εννιά μηνών, ενώ ο δείκτης ZEW της εμπιστοσύνης των επενδυτών ήταν απρόσμενα αδύναμος, παρά την ανοδική του τάση τον ίδιο μήνα.
Πηγή: skai.gr