Σταθάκης: Η ύφεση το 2015 μπορεί και να μην ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ (video)

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση το 2015, θα είναι χαμηλότερη, και πιθανότατα δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την ύφεση και το χρέος, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι αληθές ότι προβλέπεται ύφεση 2,5% για φέτος, και 1% του χρόνου, αλλά προέβλεψε ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο στο β’ τρίμηνο του 2016.

«Δεν θα είναι η ύφεση στο 2,5%, μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω τουρισμού και λόγω ηπιότερου αντίκτυπου των capital controls» εξήγησε. «H βιωσιμότητα εξαρτάται από θετικό πρόσημο της οικονομίας την επιστροφή στην ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε δε την άποψη της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε δημόσιο χρέος ως παραπλανητική, δηλώνοντας ότι επί τετραετίας ΝΔ το χρέος αυξήθηκε κατά 100 δισεκ. ενώ με το PSI διαγράφησαν 100 δισεκ. και προστέθηκαν άλλα 100 με το χρέος να παραμένει αναλλοίωτο.

«Τα 50 δισεκ.
που καλείτο η χώρα να ξεχρεώσει με βραχυχρόνιο δανεισμό μετατράπηκαν σε μακροχρόνιο με χαμηλότερα επιτόκια και πολύ καλύτερους όρους αποπληρωμής... Είναι πρωτόγνωρη και παραπλανητική η προσπάθεια να εμφανιστούν τα 50 δισεκ. ως νέο χρέος» είπε. Επίσης, σημείωσε ότι η συμφωνία για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δίνει δυνατότητα ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Η ένταξη των τραπεζών από 1/1/16 στην ΕΚΤ θα είναι βασικό σημείο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όπως και η διαθεσιμότητα όλων των πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, με διευκολύνσεις από πλευράς Κομισιόν ειδικά για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου θα γίνει τον επόμενο μήνα, και ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας για τις ΜμΕ.

Πηγή: skai.gr