Κλείσιμο

Προϋπολογισμός: Αύξηση εσόδων

Περιστολή του ρυθμού αύξησης των δαπανών και ταυτόχρονα σημαντική αύξηση των εσόδων προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008 προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, θα προέλθει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ειδικά στα καύσιμα). Αξιοπρόσεκτη όμως είναι και η αύξηση των εσόδων από τον φόρο στην ακίνητη περιουσία κατά 275%, τα οποία θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ από μόλις 240 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή θα προέλθει από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει την περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος του Δημοσίου το 2008, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ από 2,5% του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2007. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% το 2008.

 

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το 2008 τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά 11,3% και θα διαμορφωθούν στα 57,92 δισ. ευρώ απο 52,05 δισ. ευρώ το 2007. Η αύξηση αυτή θα προέλθει απο την αύξηση κατά 12,3% ή κατά 5,97 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου, τα οποία και θα ανέλθουν στα 54,575 δισ. ευρώ απο 48,605 δισ. ευρώ το 2007.

Κομβικό σημείο στο σκέλος της αύξησης των εσόδων θα διαδραματίσει και το νέο σύστημα που εξετάζει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση και διακίνηση των καυσίμων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, το οποίο συντελείται κυρίως με το πετρέλαιο θέρμανσης. Το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης κατά την αγορά του από τους πολίτες τη χειμερινή περίοδο και η επιστροφή του φόρου αυτού στη συνέχεια στους πολίτες.

Ο κ. Αλογοσκούφης δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το σύστημα που τελικά θα ισχύσει. Τόνισε ότι όλα είναι υπό εξέταση, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι εάν είναι εφικτό, το νέο καθεστώς θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου, αλλιώς αργότερα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν προβλέπεται αύξηση των φορολογικών συντελεστών προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στην ακίνητη περιουσία, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει προεκλογικά, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Ολες οι λεπτομέρειες για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα διευκρινίζονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. Σε αυτό θα προβλέπονται ακόμα και οι σημαντικές μειώσεις του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, τις οποίες είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει και αφού μελετήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι με αυτόν ξεκινά η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης

και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης και αποβλέπει:

Στην κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού έως το 2010 και τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας.

Στην συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με έμφαση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής απο το 2008 και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης (από το 2009).

Στην ανάπτυξη της περιφέρειας με την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.

Στην περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός δεν απέκλειhspace=4σε δε να υπάρξουν περιπτώσεις αναθεώρησης του αυτοτελούς συστήματος φορολόγησης για επαγγέλματα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ είπε ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν έχουν εγγραφεί επιπτώσεις από την αναμόρφωση που θα γίνει στο ασφαλιστικό. Για το θέμα αυτό ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο, ώστε να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό εντός του 2008. Αν υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, τότε θα εγγραφούν σ' αυτόν.

Ακόμα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι δεν προβλέπεται καμία αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων. Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει στις προβλέψεις του και τη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει ήδη θεσπιστεί για τα φυσικά πρόσωπα. 

Το 2008 οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,1% και να διαμορφωθούν στα 21,850 δισ. ευρώ, έναντι 19,845 δισ. ευρώ φέτος. Στην κατηγορία αυτή σημαντική είναι η αύξηση των εσόδων από τον φόρο στην ακίνητη περιουσία κατά 275%, τα οποία θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ από 240 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση αυτή θα προέλθει από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,7% και να διαμορφωθούν στα 17,075 δισ. ευρώ από 16,005 δισ. ευρώ φέτος. Τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους προβλέπονται ότι θα αυξηθούν κατά 13,8% και θα διαμορφωθούν στα 32,725 δισ. ευρώ έναντι 28,760 δισ. ευρώ φέτος.

Οι φόροι συναλλαγών αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,6% και να διαμορφωθούν στα 22,060 δισ. ευρώ απο 19,765 δισ. ευρώ φέτος. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 19,5% και να διαμορφωθούν στα 9,579 δισ. ευρώ έναντι 8,017 δισ. ευρώ φέτος.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προβλεπόμενη αύξηση στα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος φορολόγησης και διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 45,5% και να διαμορφωθούν στα 4,150 δισ. ευρώ απο 2,853 δισ. ευρώ φέτος.

Δαπάνες

Στο νέο προϋπολογισμό επιχειρείται συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δαπανών του Δημοσίου, ενώ σε ό,τι αφορά το κονδύλι για τις αυξήσεις στους μισθούς και στις hspace=4συντάξεις, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι θα προβλέπει εισοδηματική πολιτική για το 2008 με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Αναλυτικότερα, οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,2% από 6,5% φέτος. Οι δαπάνες για μισθούς στην κεντρική διοίκηση προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,5% έναντι αύξησης 6,7% φέτος. Προβλέπεται επίσης αύξηση στις δαπάνες κατά 8,6% για την κάλυψη της έκτακτης παροχής (αυξήσεις αποδοχών των δικαστικών).

Οι δαπάνες για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,1% έναντι αύξησης 7,4% φέτος. Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,1% έναντι 14,8% φέτος. Ειδικότερα, για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται αύξηση 16,5% στον ΟΓΑ, αύξηση 5,6% στο ΙΚΑ, αύξηση 8,2% στο ΝΑΤ, αύξηση 13% στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ.

Αύξηση επίσης 16,5% προβλέπεται στις δαπάνες για την αύξηση του ΕΚΑΣ, ενώ κατά 29,3% είναι αυξημένα τα επιδόματα των πολυτέκνων προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χορήγηση του επιδόματος στις τρίτεκνες μητέρες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στο Δημόσιο προβλέπεται να μειωθούν κατά 21,4% έναντι αύξησης 39,3% φέτος.

Δαπάνες υπουργείων

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των δαπανών κατά υπουργείο, προβλέπεται η αύξηση των δαπανών κατά 11,2% στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η αύξηση κατά 6,5% στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά 9,4% στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά 8,3% στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά 8,7% στο υπουργείο Εσωτερικών, κατά 11,5% στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά 8,8% στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά 7,8% στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, κατά 7,6% στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά 5,5% στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά 5,2% στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατά 5,9% στο υπουργείο Πολιτισμού, κατά 4,2% στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, κατά 5,3% στο υπουργείο Ανάπτυξης, κατά 3,7% στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κατά 4,5% στο Τουριστικής Ανάπτυξης, κατά 12% στο ΜακεδονίαςΘράκης, κατά 6,5% στην Προεδρία της Δημοκρατίας και κατά 8,6% στη Βουλή.
Πηγή: skai.gr