"Πάγωμα δανείων" προτείνουν οι ιταλοί τραπεζίτες

Η Ένωση Τραπεζών Ιταλίας Abi αποφάσισε να προτείνει, για ένα χρόνο, το "πάγωμα" των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε πολίτες οι οποίοι έχασαν την δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Κοράντο Φάσολα, πρόεδρος της Τραπεζικής Ένωσης έκανε γνωστό ότι "η εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού αποφάσισε να εγκρίνει ένα σχέδιο στήριξης των οικογενειών, που να μπορεί να εφαρμοσθεί από τις τράπεζες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται".

Η Abi ζήτησε από τους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας να "παγώσουν" για δώδεκα μήνες, αρχίζοντας από τον ερχόμενο Ιανουάριο, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε πολίτες οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι. Η ρύθμιση αφορά τους πελάτες των τραπεζών οι οποίοι είτε είχαν μόνιμη δουλειά και απολύθηκαν, είτε αναγκάσθηκαν να διακόψουν την δραστηριότητά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου, το εν λόγω μέτρο θα μπορέσει να εφαρμοσθεί σε τουλάχιστον εκατόν δέκα χιλιάδες Ιταλούς, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με δάνεια που αγγίζουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση της Ένωσης Τραπεζών Ιταλίας, δεν υποχρεώνει τα μέλη της -τους διάφορους τραπεζικούς οργανισμούς- να την εφαρμόσουν, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση. Tράπεζες όπως η Ιntesa San Paolo, Banca Popolare, Montepaschi, έκαναν ήδη γνωστό ότι σκοπεύουν να στηρίξουν, με την συγκεκριμένη "αναβολή των πληρωμών" τους πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες .

Ικανοποιημένες και οι ενώσεις καταναλωτών, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις: η Federconsumatori και η ένωση Adusbef κάνουν λόγο για "πραγματική ανάσα ανακούφισης", ενώ η Codacons ζητά "να μπορέσει να ισχύσει, η θετική αυτή πρωτοβουλία για τα δάνεια, για δεκαοκτώ και όχι για δώδεκα μήνες και να επεκταθεί σε όλους τους ιταλούς που αδυνατούν να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό, ανεξάρτητα από το αν έχασαν η όχι την δουλειά τους".

Τον περασμένο Αύγουστο,με πρωτοβουλία, πάντα, της τραπεζικής ένωσης Αbi, παρουσία του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, είχε υπογραφεί παρόμοια συμφωνία, που δεν αφορούσε όμως τους πολίτες, αλλά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr