Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ανοικτές» στην ιδέα συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία με ανοικτό μυαλό», είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος μέτοχος στο ΔΝΤ, μοιάζουν να μην αποκλείουν νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο, παρά τις επικρίσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων για τα δύο προηγούμενα προγράμματα στήριξης, του 2010 και του 2012.

Δεχόμενο πιέσεις από όλες της πλευρές, το ΔΝΤ αρνείται προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν δεν συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει δέσμευση από τους ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν σε «καταρχήν συμφωνία» για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να θέσει σε εφαρμογή η Αθήνα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Την Τετάρτη η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προόδους που έχει επιτευχθεί αλλά έκρινε πως απομένει ακόμη «ο άλλος μισός δρόμος» να διανυθεί.

Την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί των χωρών μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχει κεντρική θέση στις συζητήσεις που θα γίνουν.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο