Μαρτίνο

Κακοκαιρία «Barbara»: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα οδικά δίκτυα - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Αρχικά η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας έκλεισε ως τα Οινόφυτα και στη συνέχεια έως την Τραγάνα - Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων ως τις 11 το βράδυ - Άνοιξε η Αττική Οδός, ρίχνουν αλάτι από Ελευσίνα ως Μεταμόρφωση

Κλείσιμο

Οι φόροι έχτισαν το πλεόνασμα, αλλά ωχριά σε σχέση με το 2018

Με υπεραπόδοση σε σειρά φόρων επετεύχθη το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 822 εκατομμυρίων το πρώτο δίμηνο του έτους.

Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπερέβησαν τον στόχο κατά 4,6%, κυρίως χάρη στην υπεραπόδοση κατά 185 εκατομμύρια ευρώ στον ΦΠΑ και κατά 58 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Παρά τα ισχυρά φορολογικά έσοδα όμως το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του περσινού έτους, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών για τόκους και της καταβολής αναδρομικών σε ένστολους, ιατρικό προσωπικό και άλλες κατηγορίες δικαιούχων.

Συνολικά οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση το πρώτο δίμηνο του 2018, αν και παρέμειναν κάτω του στόχου.

Το κράτος έχει ήδη προβλέψει ειδική πίστωση 982 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών φέτος.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ καταδεικνύουν επίσης ότι συνεχίζεται η χρόνια υποχρηματοδότηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, όπου οι δαπάνες βρίσκονται κάτω του στόχου κατά 110 εκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα το κράτος ήταν συνεπές στις επιστροφές φόρων, όπου μάλιστα παρατηρήθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 28 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: skai.gr