Κλείσιμο

Οι δύο όψεις της ανάπτυξης

Ο μυθικός Όλυμπος έχει πολλά πρόσωπα. Η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής όμως, έγινε χωρίς σχεδιασμό και σαφείς κατευθύνσεις, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν αναπτύχθηκαν με αποτέλεσμα να μην επωφεληθεί η τοπική οικονομία.

Μοναδική όαση ο παραδοσιακός οικισμός του παλαιού Παντελεήμονα, όπου οι κανόνες και οι περιορισμοί προστάτεψαν τη φυσιογνωμία του χωριού ακολουθώντας το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι δύο όψεις της τουριστικής ανάπτυξης συνυπάρχουν στις παρολύμπιες περιοχές και όπως είναι φυσικό απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό.

Χιλιόμετρα ακτογραμμής στη σκιά του μυθικού βουνού. Η φύση έθεσε τις προδιαγραφές ο άνθρωπος ανέλαβε την ανάπτυξη.

Ο τόπος προσφέρεται για όλα τα είδη του τουρισμού για όλο το χρόνο και για όλο το 24ωρο.

Η ανάπτυξη χωρίς σαφείς όρους έδιωξε όμως τον τουρισμό και έφερε οικονομικό μαρασμό και η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου σε 30 μέρες το χρόνο.

Στον αντίποδα βρίσκεται το μοντέλο του παλαιού Πανετελήμονα, ορεινό χωριό που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του '60 και ξαναζωντάνεψε μέσω των προγραμμάτων leader.

O σεβασμός στη φύση και την παράδοση οι κανόνες και περιορισμοί στη δόμηση προσελκύουν επισκέπτες όλο το χρόνο.

Η περίπτωση του παλαιού Παντελεήμονα αποδεικνύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη όχι μόνο σέβεται το περιβάλλον αλλά μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την τοπική οικονομία και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Πηγή: skai.gr