Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προειδοποιέι: Η οικονομία θα κάνει χρόνια να επανέλθει

Θα πάρει πολλά χρόνια για να επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς εξαιτίας του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στις ΗΠΑ.

Ο Άνγκελ Γκούρια, υποστήριξε ότι το σοκ που θα υποστεί η οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση. Όπως εξήγησε στο BBC, παραείναι αισιόδοξη η πρόβλεψη ότι με την κρίση του ιού η ανάπτυξη θα «πέσει» κατά 1.5%. Τόνισε, δε, ότι οι χώρες θα πολεμούν με την οικονομική κρίση που θα επέλθει από τον κορωνοϊό για χρόνια.

Σύμφωνα με τον Γκούρια, το σοκ που θα υποστεί η παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και από την οικονομική κρίση του 2008. Αυτό θα συμβεί γιατί δε μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες που θα χρειαστεί να καλυφθούν εκ των προτέρων.

Στη σύνοδο των G20 οι κυβερνήτες θεώρησαν ότι η οικονομία θα ακολουθήσει ένα σχήμα «V», θα έχει δηλαδή μια απότομη ύφεση και θα επανέλθει σύντομα, μόλις τελειώσει όλο αυτό.

Ωστόσο, ο Γκούρια δεν συμφωνεί με αυτό, διότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο, ακολουθώντας πιθανότατα ένα σχήμα «U».
 

Πηγή: BBC