Καλώς ήρθε το γουάν: Γεγονός η πρώτη ανταλλαγή νομισμάτων Τουρκίας - Κίνας

Καλώς ήρθε το γουάν: Γεγονός η πρώτη ανταλλαγή νομισμάτων Τουρκίας - Κίνας

«Καλώς ήρθε το γουάν» στην Τουρκία… Η κεντρική τράπεζα της γείτονος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης συναλλαγών με κινεζικό νόμισμα στο πλαίσιο προηγούμενης συμφωνίας με την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Πρόκειται για πολύ αναγκαία ξένη χρηματοδότηση στην Τουρκία που θα ενισχύσει τα εξαντλημένα αποθεματικά της σε δολάρια, βοηθώντας παράλληλα στη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Στη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τουρκικές εταιρείες διάφορων κλάδων πλήρωσαν, μέσω τραπεζών, τους λογαριασμούς για εισαγωγές τους από την Κίνα χρησιμοποιώντας γουάν, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Πρόσθεσε ότι η κίνηση θα ενισχύσει τη συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα και ότι οι εμπορικές τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το φάσμα των προϊόντων τους, αντίστοιχα με τις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητές τους, με μία στρατηγική που βασίζεται στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων.

Η Τουρκία εξασφάλισε τον περασμένο μήνα και τριπλασιασμό της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ, από 5 σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια.


AMΠΕ - skai.gr