Η Ιταλία «λίγα βήματα μακριά» από το να χάσει το αγαθό της εμπιστοσύνης

Προειδοποίηση στον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας ότι η χώρα βρίσκεται «λίγα βήματα μακριά» από το να χάσει το «αναντικατάστατο αγαθό που λέγεται εμπιστοσύνη», απηύθυνε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Ινάτσιο Βίσκο, τη στιγμή που η Ρώμη βυθίζεται στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων ετών και οι αγορές βλέπουν καχύποπτα τα ιταλικά ομόλογα.

Ο κ. Βίσκο διαμήνυσε πως οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης και τις ευρωπαϊκές συνθήκες που δεσμεύουν την Ιταλία.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού μπορούν να συζητηθούν, ακόμα και να επικριθούν και σίγουρα μπορούν να βελτιωθούν», είπε, «όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε συνταγματικούς περιορισμούς: την προστασία των καταθέσεων, την ισοσκέλιση των λογαριασμών και τον σεβασμό στις συνθήκες», είπε.

Στην ετήσια ομιλία του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας ο κ. Βίσκο, απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στα δύο ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα που προσπάθησαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα, όμως πολλά σχόλιά του προορίζονταν εμμέσως πλην σαφώς προς αυτά.

Κρίση, συλλαλητήρια και στον ορίζονται εκλογές

Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την πρόταση των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για τον διορισμό του ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στην ευαίσθητη θέση του υπουργού Οικονομικών, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των δύο παρατάξεων, που ζήτησαν λαϊκή κινητοποίηση στις 2 Ιουνίου.

Αφότου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός που είχαν επιλέξει τα δύο ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα παραιτήθηκε ο κ. Ματαρέλα έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την σύνθεση της κυβέρνησής του στον πρόεδρος στις 17:30 ώρα Ελλάδος. Στη συνεχεία θα οδηγήσει την χώρα σε επαναληπτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Κοταρέλι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, καθώς μόνον το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί πως θα τον υποστηρίξει.

Ο κ. Κοταρέλι έχει προαναγγείλει πως εάν δεν έχει την δεδηλωμένη θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές «μετά τον Αύγουστο». Εάν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του 2019.

Σημειώνεται πως Λέγκα και Πέντε Αστέρια παραμένουν δημοσκοπικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ιταλία και τυχόν νέα προσφυγή στις κάλπες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αλλάξει το τοπίο.

Θύελλα στις αγορές

Η προειδοποίηση Βίσκο ήλθε ενώ υπό τη σκιά των συνεχιζόμενες πιέσεων που ασκούν οι αγορές στο ιταλικό χρέος και στις μετοχές.

Λίγο μετά τις 13:30 ώρα Ελλάδος η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου είχε χειροτερέψει κατά 43 μονάδες βάσης από την έναρξη των συναλλαγών, ενώ νωρίτερα η πτώση ξεπέρασε ακόμα και τις 70 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί κατά 2,7%, ενώ λίγο μετά το μεσημέρι η κατρακύλα είχε ξεπεράσει το 3%, με επενδυτές να προσπαθούν να αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους σε ιταλικές εταιρείες.

Η αβεβαιότητα έχει χτυπήσει επίσης το χρέος και το χρηματιστήριο της Ισπανίας.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία