«Η Ελλάδα δε χρειάζεται αναδιάρθρωση»

«Στις δεκαετίες του 80 και του 90 οι τράπεζες εισέπραξαν πολύ υψηλές αμοιβές για την αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Το ίδιο θα ήθελαν ευχαρίστως να επαναλάβουν και στην Ευρώπη», σημειώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση, ο κ. Ρέγκλινγκ απαντά κατηγορηματικά όχι.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αντικρούει και τις σχετικές εκτιμήσεις ορισμένων οικονομολόγων που προεξοφλούν την αναδιάρθρωση εστιάζοντας στο ύψος του ελληνικού χρέους που μπορεί να φτάσει στο 150 ή 160% του ΑΕΠ. «Υποτιμούν την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτύξει μετά από βαθιές μεταρρυθμίσεις μία εντελώς νέα δυναμική», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Πάντως, δεν κρύβει ότι «μπορεί να αποβεί δύσκολη» η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές την επόμενη χρονιά προκειμένου να αντλήσει 25 δισ. ευρώ.

Νουτ Βέλινκ: «Η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση»

Το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ στη νότια Ολλανδία, υπογράμμισε ότι προσωπικά εναντιώνεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι παραμένει «ανοικτός σε μία πιθανή επιμήκυνση» του ληξιπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

Ο τραπεζίτης Βέλνικ στη διάρκεια της ομιλίας του προς τους φοιτητές του ολλανδικού πανεπιστημίου δήλωσε: «ενίοτε, η εξόφληση (ενός λογαριασμού) μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Ενίοτε, αυτή η εξόφληση μπορεί να οδηγήσει σε μία αναδιάρθρωση - όχι όμως, το τονίζω αυτό, την αναδιάρθρωση με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι συνηγορούν να γίνει - δηλαδή κατ' ουσίαν ισοδυναμεί με ό,τι οδηγεί σε μία πλέον μακρόχρονη ωρίμανση του χρέους», με άλλα λόγια στην επιμήκυνσή του, τόνισε στην ομιλία του ο Βέλινκ.

«Πρέπει να εξηγήσουμε ότι, η αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους δεν αποτελεί λύση», δήλωσε με έμφαση.

Περαιτέρω, ο ίδιος έκανε σχολιασμό της τωρινής γενικής κατάστασης της ισπανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι προσδοκά η Ισπανία να μπορέσει να επιλύσει τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματά της.

Π. Ντε Κάιζερ: «Κακή ιδέα η αναδιάρθρωση»

«Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι κακή ιδέα» έχει τίτλο η συνέντευξη του Π. Ντε Κάιζερ, διευθυντικού στελέχους της BNP-Paribas Fortis, την οποία δημοσιεύει η βελγική οικονομική εφημερίδα «L’ECHO».

«Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφόρησε μία νοσηρή φήμη», αναφέρει το διευθυντικό στέλεχος της BNP-Paribas Fortis και προειδοποιεί: «Η Ελλάδα θα υπέκυπτε στον πειρασμό να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Αυτό θα ήταν πραγματικά καταστροφικό».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο τραπεζίτη, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βραχυπρόθεσμα θα ήταν παρακινδυνευμένη, πρώτον διότι η Ελλάδα θα γινόταν διεθνώς παρίας για το χρηματοοικονομικό περιβάλλον και θα υποχρεωνόταν να συνεχίζει να χτυπάει την πόρτα της ευρωπαϊκής βοήθειας ή του ΔΝΤ. Δεύτερον, όπως επισημάνει ο Ντε Κάιζερ, «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα κατέληγε σε ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, όμοιο με εκείνο της Lehman Brothers».

Ο Ντε Κάιζερ θεωρεί πως η ομοιότητα της κατάστασης του χρηματοοικονομικού τομέα της Ελλάδας με εκείνων της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας μπορεί να είναι περιορισμένη, αλλά στο μυαλό των χρηματοοικονομικών αγορών, όλα συνδέονται.

«Είναι αυτονόητο ότι η πίεση της Ευρώπης και του ΔΝΤ δεν πρέπει να χαλαρώσει, ώστε η Ελλάδα να ξαναβάλει τα οικονομικά της σε κατάσταση λειτουργίας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι διαμαρτυρίες στη Γερμανία και Φιλανδία θα αυξηθούν. Όμως, η απαίτησή τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποβεί μοιραία», καταλήγει ο Ντε Κάιζερ.

Πηγή: skai.gr