Γιατί η Ευρωβουλή αποκαλεί την Κύπρο φορολογικό παράδεισο

Αιχμές κατά της Κύπρου και έξι ακόμα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι άφησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής κύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία σχετική έκθεση, ζητώντας τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων που προσφέρουν βίζα ή άδεια διαμονής ως αντάλλαγμα για επενδύσεις ή μεγάλες αγορές ακινήτων.

Τα πλέον επικίνδυνα προγράμματα είναι της Κύπρου και της Μάλτας, όπως εκτίμησε η Ευρωβουλή, συμφωνώντας με προηγούμενες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως φορολογικοί παράδεισοι χαρακτηρίζονται επίσης το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Επί του παρόντος 20 από τα 28 μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, διαθέτουν προγράμματα «χρυσής βίζας» ή «χρυσής άδειας διαμονής».

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την επιτροπή και τα κράτη να καταργήσουν σταδιακά όλα εν λόγω τα σχήματα.

Τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτά τα «χρυσά» προγράμματα «δεν λειτουργούν ως αντίβαρο για τα σοβαρά ρίσκα γύρω από την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος και την φοροδιαφυγή που εγείρουν», αναφέρει το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου.
Πηγή: skai.gr