Eύσημα και κριτική

Στην επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πιστά τον προϋπολογισμό του 2008 προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη.

Η Κομισιόν σε γενικές γραμμές κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως ικανοποιητική, πηγές της ωστόσο αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2008, καθώς το έλλειμμα κινείται φέτος πολύ ψηλότερα από τον αρχικό στόχο ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο πληθωρισμός.

"Η οικονομία σας βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται να καταβάλετε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της που θα έχει ως τελικό στόχο τον μηδενισμό των δημόσιων ελλειμμάτων, τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον έλεγχο του πληθωρισμού" τονίζεται χαρακτηριστικά από ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Κομισιόν αποδέχεται και αναγνωρίζει στην έκθεση της "την ικανοποιητική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2004" στην ελληνική οικονομία, αλλά ζητάει να συνεχισθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και για την ερχόμενη τριετία με στόχο το μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος.

Επόμενος στόχος για την Επιτροπή είναι η μετάβαση σε υψηλά πλεονάσματα για ένα μακρό χρονικό διάστημα, ώστε να περιορισθεί το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας.

Τρεις είναι οι βασικές συστάσεις που απευθύνει η Κομισιόν στην Ελλάδα:

- Η υλοποίηση της προβλεπόμενης προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο στόχο, δηλαδή το μηδενισμό του ελλείμματος έως το 2010 όπως προβλέπει η συμφωνία του Βερολίνου
- Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του φορολογικού συστήματος καθώς και η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού με" μεγαλύτερη διαφάνεια "απ ό,τι σήμερα" και
- Η βελτίωση της "μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών" ιδίως δε με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Πηγή: Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες