Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη – Στους κερδισμένους της πτώσης των τιμών ενέργειας η Ελλάδα

Τροχιοδεικτικά πυρά είχαν δείξει τις προηγούμενες ημέρες η Γερμανία, στην οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις στο 11,6%.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι φόβοι των πιο απαισιόδοξων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, και η Ευρωζώνη για πρώτη φορά στην ιστορία της πιάνει διψήφιο ποσοστό στον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο με την Eurostat να ανακοινώνει στα προκαταρκτικά της στοιχεία 10,7%. 

Τροχιοδεικτικά πυρά είχαν δείξει τις προηγούμενες ημέρες η Γερμανία, στην οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις στο 11,6%. Μεγέθη που μπορούν να συγκριθούν μόνο με την εποχή που η χώρα ήταν διχοτομημένη. Σε υψηλό 38 ετών και ο πληθωρισμός στην Ιταλία, με πληθωρισμό 12,8% 
 
Τα ύψη αυτά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις μεγάλες οικονομίες της παρουσιάστηκαν παρά το γεγονός της αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια. Η Ελλάδα ανήκει στους ωφελημένους, καθώς ο πληθωρισμός έκανε βουτιά στο 9,8%. Μόνο 3 χώρες εμφάνισαν μειωμένο πληθωρισμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Εσθονία. 

Ο Οκτώβριος άρχισε με τιμή φυσικού αερίου 195€/Mwh κι έκλεισε με 139€/Mwh , μια αποκλιμάκωση 28% περίπου που συμπαρέσυρε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Κάπως έτσι η Ελλάδα ανήκει πλέον στην μειοψηφία των χωρών που έχουν πλέον μονοψήφιο πληθωρισμό , 8 έναντι 11.  
 
Πρωταθλήτριες του πληθωρισμού αναδεικνύονται και για τον Οκτώβριο οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. 
   
Την πληθωριστική φωτιά συντηρεί η ενέργεια όπου ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχή μήνα ξεπέρασε το 40% με 41,9%. Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των μη επεξεργασμένων  τροφίμων ο οποίος ανεβαίνει μήνα με το μήνα έχοντας αγγίζοντας κι έχει εκτοξευθεί στο 15,7% ενώ στο 12,4% βρίσκεται ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων. Καθόλου καθησυχαστική και η εικόνα στις υπηρεσίες όπου ο πληθωρισμός οδεύει προς το 5% διαγράφοντας τέταρτο διαδοχικό μήνα αύξησης.   
  
Με τον πληθωρισμό να επιμένει και να ενισχύεται εντείνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για δραστικότερη αύξηση επιτοκίων. Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήρθε 4 ημέρες μετά την απόφαση της Φρανκφούρτης να προχωρήσει στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων με το βασικό πια να βρίσκεται στο 1,5% από αρνητικό τον Ιούλιο.  
 
Νέα πηγή αβεβαιότητας για τις τιμές των τροφίμων αποτελεί και η απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την συμμετοχή της στη συμφωνία για την απρόσκοπτη εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών. Ήδη οι αγορές αντιδρούν με τα μελλοντικά συμβόλαια στο σιτάρι να αυξάνονται κοντά στο 6%, 2,5% στο καλαμπόκι, 5% στα δημητριακά και 1,8% στο ρύζι