Διάλογος Τσιτουρίδη - ΓΣΕΕ για Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση σύντομα θα καθορίσει τις διαδικασίες συζήτησης και διαλόγου για το ασφαλιστικό στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μετά την συνάντησή του με την ΓΣΕΕ
Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε επίσης ότι οι αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης που θα δημιουργούν νέες σταθερές και πλαίσιο για ένα σύστημα βιώσιμο είναι δουλειά της επόμενης κυβέρνησης αν και σημείωσε ότι θα παραγγελθούν σύντομα αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία που παρουσιάζουν προβλήματα ώστε να διαπιστωθεί πια μπορούν να αντέξουν και ποια όχι.
Διάλογος με προσδοκίες για αποτελέσματα, χρειάζεται πεδίο συνεννόησης, απάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος θέτοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις που αν δεν ξεπεραστούν αποτελούν για τα συνδικάτα ανυπέρβλητα εμπόδια όπως είπε χαρακτηριστικά:
* Το πρώτο σημείο είναι η αμφισβήτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων όσο και στο επίπεδο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κυβέρνηση είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος οφείλει με σαφήνεια να τοποθετηθεί και να πάρει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει το πλαίσιο του διαλόγου για τις συμβάσεις. η κυβέρνηση συνέχισε έχει ευθύνη να οδηγήσει τους τραπεζίτες στο τραπέζι του διαλόγου.
* Το δεύτερο σημείο είναι οι διαδικασίες πολιτικής επιστράτευσης. Δεν μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, οποιοσδήποτε διάλογος με την δαμόκλειο σπάθη της επιστράτευσης πάνω από τα κεφάλια των συνδικάτων και κάλεσε την κυβέρνηση να άρει αμέσως το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.
* Το τρίτο σημείο είναι το ζήτημα των αυξήσεων στο ιδιωτικό τομέα αλλά και της εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σημείωσε ο κ. Πολυζωγόπουλος τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εργοδότες δεν αποτελούν βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της πάνω σε αυτά τα τρία σημεία αιχμής, υπενθυμίζοντας το μήνυμα της χθεσινής κινητοποίησης αλλά και την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων στις 15 Μαρτίου.
Απαντώντας ο Σάββας Τσιτουριδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ως προς το ζήτημα των αυξήσεων σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν καθορίζεται μόνο από τις προτάσεις του ΣΕΒ εκφράζοντας την αισιόδοξη εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλά ακόμα περιθώρια. Ως προς τις τράπεζες ο κ. Τσιτουριδης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής έκκλησης προς τους τραπεζίτες. Ως προς το θέμα της επιστράτευσης ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία αλλά δεν θεωρεί την μέθοδο αυτή ως μέθοδο διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Τσιτουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στα τρέχοντα ζητήματα κάνοντας λόγο για ανάγκη γόνιμου διαλόγου και σύνθεσης απόψεων για το καλό τόσο της κοινωνίας, όσο της οικονομίας και της χώρας.
Ο Γιώργος Μαυρίκος (εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ) δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει καινούργιες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που θα είναι εγκλήματα σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν την απάντησή τους στην Πανελλαδική Απεργία της 15ης Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr