Δεκέμβριο οι όποιες παροχές

Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες παροχές στους οικονομικά ασθενέστερους και τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες είναι ψευδή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.

Όπως είπε o κ. Αλογοσκούφης, το υψηλό δημόσιο χρέος δεν αφήνει δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος, ενώ επανέλαβε πως ό,τι περιθώρια υπάρχουν, θα εξαντληθούν.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι την ευθύνη για το δημόσιο χρέος έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση γιατί από το 2004 μέχρι σήμερα το χρέος παραμένει κοντά στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τις Κομισιόν για την ανεργία στην Ελλάδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι έχει ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ για το σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, ανέφερε ότι οι βασικές αρχές θα παραμείνουν ως έχουν και ότι με την Κομισιόν θα διευκρινιστούν μόνο τεχνικά στοιχεία.

Σε ερώτηση αν παραμένει αισιόδοξος ότι στο σχέδιο θα συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες, ο κύριος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι τέτοιες που καμία τράπεζα δεν θα μείνει απέξω.

• •

Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει την πρόταση του επικεφαλής της Μarfin Aνδρέα Βγενόπουλου για πάγωμα είσπραξης δανείων από τις τράπεζες για ένα ολόκληρο χρόνο, ενώ για τις επιθέσεις του, που έκαναν λόγο για ανεπάρκεια, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι υπάρχει υπονόμευση του σχεδίου και ότι οι πολίτες δεν έχουν καταλάβει ότι το σχέδιο αυτό ωφελεί όχι τις τράπεζες, αλλά τους ίδιους .

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε επίσης ότι το τ ακριβώς θα δώσει η κυβέρνηση, θα ανακοινωθεί με τη κατάθεση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο.

Παραμένει το σύμφωνο

Οι 27 υπουργοί Οικονομίας συμφώνησαν να μη χαλαρώσει ούτε να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κάθε χώρα – μέλος να κάνει χρήση της χαλαρότητας που προσφέρει το παρόν σύμφωνο, ενώ περισσότερη ευελιξία να δοθεί μόνο στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύφεσης ή μηδενικής ανάπτυξης. Σ' αυτή την κατηγορία δε βρίσκεται η Ελλάδα η οποία έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι 27 επίσης κατάργησαν και τυπικά τη συμφωνία συνθήκης του Βερολίνου που υποχρέωνε τις χώρες να φτάσουν σε μηδενικό έλλειμμα μέχρι το 2010.

Πηγή: Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Βρυξέλλες