Κλείσιμο

Αρχισε η συζήτηση του προϋπολογισμού

Στη σκιά των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2003, η αύξηση του ελλείμματος είναι της τάξεως του 150%. Ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί ορόσημο μεταξύ δύο περιόδων, δηλαδή εκείνης που πέρασε -με τη σταθεροποίηση της οικονομίας- και της επόμενης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Ο κος Σημίτης δεσμεύτηκε τη νέα χρονιά να ενισχυθούν οι τομείς της υγείας και της παιδείας και ανάλογα με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες.
Εισηγήσεις
Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης, που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μανώλης Μπεντενιώτης από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, ενώ τον χαρακτήρισε «προϋπολογισμό απασχόλησης».
Παρεμβαίνοντας, μάλιστα, ο υπουργός οικονομίας διαβεβαίωσε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ότι το έλλειμμα θα εκλείψει.
Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ, Γιώργος Αλογοσκούφης, έκανε λόγο για προϋπολογισμό αναξιόπιστο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον χρησιμοποιεί ως προεκλογικό και προπαγανδιστικό εργαλείο που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα.
«Αργύρια» χαρακτήρισε τα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες, ο Αγγελος Τζέκης απο το ΚΚΕ.
Για προϋπολογισμό που έχει «έντονα τα στοιχεία της προεκλογικής ψηφοθηρίας και της παροχολογίας» έκανε λόγο από το Συνασπισμό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Ο προϋπολογισμός του 2004 είναι πλασματικός ως προεκλογικός», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Τσοβόλας και προσθέτει: «δίνει ψίχουλα στους άνεργους και τους συνταξιούχους για να τα πάρει πολλαπλάσια μετά τις εκλογές».
«Καμπανάκι» από ΙΟΒΕ
Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του κρούει το κώδωνα του κινδύνου με αφορμή το δημοσιονομικό σκηνικό, υπογραμμίζοντας ότι το 2003 παρατηρήθηκε υπέρβαση δαπανών, κάτι που είναι πιθανόν να επαναληφθεί και το 2004. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το προεκλογικό κλίμα, συνοδεύεται πάντα από ταχύτερη αύξηση των κρατικών δαπανών. Τέλος, επισημαίνεται πως οι Ολυμπιακοί αγώνες, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, αλλά και η ενδεχόμενη ανάκαμψη της Ευρωπαικής οικονομίας, θα διατηρήσουν υψηλή την ανάπτυξη το επόμενο έτος στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr