Ο Τραμπ κλιμακώνει την κόντρα με την Κίνα ζητώντας νέους δασμούς $100 δισ.

Εντολή στην κυβέρνησή του να εξετάσει επιπρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας ακόμα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έδωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας την ήδη υψηλή ένταση στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε κατάλογο με 1.333 κινεζικά αγαθά, αξίας 50 δισεκ. δολαρίων, στα οποία εξετάζεται να επιβληθούν δασμοί ύψους 25%. Το Πεκίνο προέβη σε άμεσα αντίποινα, παρουσιάζοντας λίστα με 106 αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που κινδυνεύουν με ανάλογους φόρους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Τραμπ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Κίνα, κατηγορώντας την για «άδικα αντίποινα» και πως «αντί να διορθώσει την λάθος συμπεριφορά της» επέλεξε να «βλάψει τους αγρότες και τις βιομηχανίες» των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι επί χρόνια κλέβει την πνευματική περιουσία αμερικανικών εταιρειών. Στη λίστα αγαθών-στόχων που δημοσίευσε η Κίνα περιλαμβάνονται εισαγωγές-κλειδιά όπως σπόροι σόγιας, αεροσκάφη και αυτοκίνητα, που συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες αμερικανικές εξαγωγές προς τη μεγάλη κινεζική αγορά.

«Έδωσα εντολή να εξεταστεί εάν επιπλέον δασμοί $100 δισεκ. θα ήταν κατάλληλες […] και σε αυτή την περίπτωση να ταυτοποιηθούν τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν», σημείωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Η Κίνα είναι έτοιμη να συγκρουστεί εμπορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες «με οποιοδήποτε κόστος» εάν η κυβέρνησηΤραμπ επιμείνει στην πολιτική των δασμών, απάντησε το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκαθάρισε πως θα προβεί σε «αντίμετρα» εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες και σε πρακτικές προστατευτισμού.

«Όσον αφορά το σινο-αμερικανικό εμπόριο, η Κίνα έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση της: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβόμαστε τέτοιο πόλεμο», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, όμως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Νωρίτερα, κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν προειδοποιήσει πως ο ασιατικός γίγαντας όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις αλλά θα επικρατήσει σε τυχόν εμπορική σύρραξη.

Επιπλέον, η κίνηση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες είχαν ηρεμήσει το τελευταίο διήμερο μετά από διαβεβαιώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι οι λίστες με αγαθά αποσκοπούν στην δρομολόγηση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Περιθώριο διαπραγματεύσεων υπάρχει σταθερά, με δεδομένο πως οι ΗΠΑ έχουν θέσει τον δικό τους κατάλογο σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Μαΐου και στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος θα έχει προθεσμία 180 ημερών ώστε να λάβει αποφάσεις.

Το Πεκίνο από την πλευρά του έχει καταστήσει σαφές πως η ενεργοποίηση των δικών του δασμών θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πηγή: skai.gr