Υπέγραψε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ενώ παράλληλα, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις αυτής της κίνησης, επιτρέπει στους εμπορικούς συμμάχους των ΗΠΑ να ζητήσουν της απαλλαγή τους.

Αυτό το γεγονός εκλαμβάνεται ως σημάδι έντονης ανησυχίας από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η οποία φοβάται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να αποξενώσει τους διεθνείς εταίρους της.

Από την απόφαση εξαιρείται το Μεξικό και ο Καναδάς.

Η επιβολή δασμών πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες και αναμένεται να προκαλέσει εμπορικά αντίποινα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους παραγωγούς χάλυβα παγκοσμίως, ενώ παράλληλα αυξάνει τους φόβους για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.

Την αντίθεσή του στην κίνηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν δηλώνοντας ότι ότι φοβάται τις απρόβλεπτες συνέπειες αυτής της απόφασης, καλωσορίζοντας παράλληλα την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Τραμπ έχει καλέσει τις παραγωγικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο μέτρο να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η εγχώρια παραγωγή είναι απαραίτητη για λόγους ασφαλείας, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Τραμπ