Παρέμβαση Κομισιόν: Αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ώς το 2015

Νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, μετά την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010 - 2015 και μετά», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, με αφορμή την καταδίκη.

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη - μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (...) ήταν σημαντική δέσμευση (της κυβέρνησης) στο πλαίσιο του μνημονίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ» διεμήνυσε μάλιστα η κοινοτική αξιωματούχος.

«Η σημερινή απόφαση δεν είναι σύμφωνη με προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου» τόνισε. «Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοιχτή για έφεση για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος», σημείωσε η κ. Μπράιτχαρτ.

Nωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας επέβαλε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Υπενθυμίζεται ότι η πολύκροτη υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αναπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για επανεξέταση στις 19 Ιουλίου μετά την άσκηση αναίρεσης της απαλλαγής του, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε αποφασίσει δύο φορές την απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου, και δύο ακόμα στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ