Τροπολογία για την εμπλοκή στις νέες συντάξεις με την ΕΛΣΤΑΤ

Λύση στο «γόρδιο δεσμό» του υπολογισμού νέων συντάξεων που βρήκε «τοίχο» στην ΕΛΣΤΑΤ, υποστηρίζει το Υπουργείο Εργασίας ότι δίνει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας, με αυτή, εξειδικεύεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

- η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

- η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, που ψηφίζεται πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ορίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.

Μένει να αποδειχτεί κατά πόσο η συγκεκριμένη τροπολογία διορθώνει πράγματι το πρόβλημα που εντοπίζει η ΕΛΣΤΑΤ στον συντελεστή υπολογισμού.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά