«Αγκάθι» ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα παραμένουν τα εργασιακά

Αγκάθι ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα, παραμένουν τα εργασιακά. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχε χθες Κυριακή τετράωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, λέγοντας απλώς "συνεχίζουμε".

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που έστειλαν οι θεσμοί, επιμένουν τόσο στην αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, όσο και στην κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, μέτρο που, αν πράγματι εγκριθεί, οδηγεί κατ' ουσίαν στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, όμως η ελληνική πλευρά εμμένει προς το παρόν στις θέσεις της.

Σε κεντρικό ζήτημα της συνάντησης αναδείχθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες επιμένει η ελληνική πλευρά, κάτι που όμως για την ώρα φαντάζει αδιέξοδο.

Όσον αφορά το συνδικαλιστικό νόμο, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές τόσο στις απολύσεις συνδικαλιστικών στελεχών όσο και στο καθεστώς προκήρυξης απεργιών.

Κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται πάντως πολύ κοντά σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου που μετέχει στη διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ, σε πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης - που φτάνει τα 760 εκατ. ευρώ - αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,8% του ΑΕΠ - για λόγους ασφάλειας - κατατίθεται σήμερα το απόγευμα ο προϋπολογισμός του 2017, σύμφωνα όσα ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο περιθώριο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς, επί του παρόντος, διαμορφώνεται ως εξής:

10.00 Αγορές προϊόντων
11.30 Χρηματοπιστωτικά
13.30 Δικαιοσύνη
14.30 Ενέργεια
15.30 Αποκρατικοποιήσεις
16.30 Διαφθορά
17.30 Φορολογική διοίκηση
Πηγή: skai.gr