Μήνυμα ΔΝΤ στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να μιλήσουν με αριθμούς για το ελληνικό χρέος

Μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι θα πρέπει να δώσουν ξεκάθαρα μεγέθη σε πολιτικά ευαίσθητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που απέφυγαν να κάνουν στο Eurogroup, στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα κριθεί από αυτό το ζήτημα.

«Κάποια από τα μέτρα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν είναι ποσοτικοποιημένα», δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης.

Η πηγή αποσαφήνισε πως οι εταίροι θα πρέπει να δώσουν λεπτομέρειες και σαφείς διαστάσεις σε μέτρα όπως η επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης και η περίοδος χάριτος που θα υπάρξει πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές, παρεμβάσεις που είναι πολιτικά δύσκολες για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αλλά θεωρούνται κρίσιμες από το ΔΝΤ.

«Θεμελιωδώς, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των μέτρων στα οποία η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί συνάδει με αυτό που πιστεύουμε ότι χρειάζεται για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο αξιωματούχος.

Επισήμανε πως ο λόγος που το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν εξετάζει επί τόπου τη συμμετοχή στο Μνημόνιο, αλλά αναβάλλει την απόφασή του για το τέλος του έτους, είναι ακριβώς επειδή περιμένει να δει μεγαλύτερη σαφήνεια στις δεσμεύεις των εταίρων.

«Σίγουρα δεν πρόκειται να πάω στο Συμβούλιο πριν έλθω σε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το τι θα είναι αυτά τα μέτρα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβω εάν αυτά τα μέτρα είναι επαρκή», είπε.

Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν μεν την υλοποίηση αυτών των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και εφόσον οι θεσμοί κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης.

Το εν λόγω σημείο συνιστά μεγάλη υποχώρηση από την πλευρά του Ταμείου, το οποίο προσήλθε στην ευρω-ομάδα ζητώντας βαθιά ελάφρυνση του χρέους άμεσα, πριν το 2018, και παρά το γεγονός ότι το 2017 η Γερμανία έχει γενικές εκλογές.

Στην επίσημη ανάλυση του για το χρέος, που δημοσιεύτηκε λιγότερες από 24 ώρες πριν το Eurogroup, το ΔΝΤ πρότεινε άμεση συμφωνία για επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων κατά έως και 30 χρόνια, και παράταση της περιόδου χάριτος για έως και 20 χρόνια. Στο κοινό ανακοινωθέν όμως δέχτηκε τη μη δεσμευτική διατύπωση των Ευρωπαίων.

Το Ταμείο έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει πως η ελάφρυνση θα γίνει μόνο με προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης