Κλείσιμο

Στο πλευρό του ΔΝΤ τάσσονται οι ΗΠΑ - Αποστάσεις Σιτς από τις υποκλοπές Τόμσεν - Βελκουλέσκου

Στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αντιπαράθεσή του με τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα φαίνεται να τάσσονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών για διεθνή οικονομικά ζητήματα, Νέιθαν Σιτς.

«Η βασική μου θέση είναι ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μόνο αν πειστεί ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό και οι ελληνικές αρχές το πιστεύουν και δεσμεύονται από αυτό. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση που έχει ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ, ότι δηλαδή το πρόγραμμα θα είναι αξιόλογο».

Ο κ. Σιτς επεσήμανε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό να την κάνουν.

«Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στο μηχανισμό εξαιρετικής πρόσβασης;

Ναι. Και η δεύτερη προϋπόθεση αφορά συγκεκριμένα αυτό που λέτε, ότι δηλαδή το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσφέρει πόρους στους Έλληνες μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους ικανοποιείται.

Η θέση του ΔΝΤ να ζητά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να συμμετέχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζεται πάρα πολύ από το υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Σιτς εξήγησε τις πρόσφατες αλλαγές στο καταστατικό του Ταμείου, οι οποίες δεν επιτρέπουν πλέον στο Ταμείο να δώσει χρήματα στην Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, όπως έγινε το 2010, αλλά ζητούν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους για να λάβουν την απόφαση να συμμετέχουν.

Όπως παραδέχθηκε, «υπάρχουν και τα θέματα της διακυβέρνησης, αν η χώρα ακολουθήσει το πρόγραμμα και αν οι δεσμεύσεις της είναι αξιόπιστες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους το ΔΝΤ θα βασίσει την απόφασή του: ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα επιτύχει τους στόχους και οι Έλληνες θα ακολουθήσουν και το δεύτερο είναι η ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Ερωτηθείς για την ένταση στη σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την υποκλοπή της συνομιλίας των στελεχών του διεθνούς οργανισμού, είπε ότι η συζήτηση ήταν ιδιωτική και οπωσδήποτε έπρεπε να παραμείνει ιδιωτική, και ως μέτοχος του διεθνούς οργανισμού οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Ο κ. Σίτς τόνισε ότι δεν γνωρίζει πως έχει χειρισθεί το θέμα εσωτερικά το ΔΝΤ, αλλά συμμερίσθηκε την εκτίμηση του τύπου ότι η πηγή της διαρροής δεν ήταν το ΔΝΤ. Επί της ερμηνείας της συνομιλίας, μάλιστα, εκτίμησε ότι το ΔΝΤ υπογράμμιζε σε αυτή τη σημασία, πρώτον, να συνεχίσουν οι Έλληνες την εφαρμογή του προγράμματος και δεύτερον, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, οι Γερμανικές αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι. Αυτά είναι τα δύο μέρη με τα οποία διαπραγματεύεται το ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr