Η Ρωσία «έχει νομισματικά αποθέματα» να αντέξει την κρίση – ενισχύεται το ρούβλι

Διαβεβαιώσεις πως η Ρωσία έχει τα νομισματικά αποθέματα ώστε να ξεπεράσει την κρίση που πλήττει την οικονομία, παρά τα μεγάλα πλήγματα που υφίσταται το ρούβλι, έδωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας μέλη της κυβέρνησης και ηγέτες της βιομηχανίας.

Παράλληλα, ο ρώσος πρωθυπουργός απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. «Δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε εξαιρετικά σκληρά ρυθμιστικά μέτρα [...] Δρούμε με βάση ότι οι μελλοντικές ενέργειές μας πρέπει να στηρίζονται σε μηχανισμούς της αγοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν εκπονήσει πακέτο μέτρων για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση όσον αφορά το ρούβλι. «Είναι στο κοινό μας συμφέρον να φέρουμε τάξη στη νομισματική αγορά το ταχύτερο δυνατό [...] Κανείς, ούτε οι πολίτες, ούτε οι τράπεζες, ούτε η πραγματική οικονομία, δεν χρειάζεται αυτή την αστάθεια», είπε, στο πλαίσιο συνάντησης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Μετά από μαζικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας κατά τις τελευταίες 48 ώρες, το ρούβλι έχει ανακτήσει μέρος των απωλειών που υπέστη από τις αρχές της εβδομάδας έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 15:30 ώρα Ελλάδος στα 65,5 ρούβλια ανά δολάριο.

Η εν λόγω ισοτιμία παραμένει πάνω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 60 προς 1, όμως συνιστά μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τον πανικό της Τρίτης, όταν η ισοτιμία έθεσε νέο ιστορικό υψηλό με 80 ρούβλια ανά δολάριο.
Πηγή: skai.gr