Κλείσιμο

Bloomberg: Απειλή για την ανάκαμψη το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος

Ως εμπόδιο στην ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος, το οποίο φτάνει τα 164 δισεκ. ευρώ. Το Bloomberg σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το «κακό χρέος» υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών ανέρχονται σε περίπου 90% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες προς την εφορία ύψους 69,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ.

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις επιχειρηματιών και οικονομολόγων, όπως του πρώην στελέχους του υπουργείου Οικονομικών Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος αναφέρει οτι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ύψους 69 δισεκ. ευρώ δεν μπορεί να ανακτηθεί και θα πρέπει να διαγραφεί.

Από την πλευρά του,
ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος δήλωσε πως ως δευτερεύουσα επίπτωση της σημαντικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, λιτότητας και ύφεσης, ο αριθμός των ατόμων και των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνεια τους έχει πολλαπλασιαστεί.

«Πρέπει να διαγραφεί πάνω από 70% του δημοσίου χρέους για να γίνει βιώσιμο... χρειάζεται κούρεμα» τόνισε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Τόλιος μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην Ελλάδα τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να δώσουμε είναι 31 δισ. ευρώ μόνο για το 2014» είπε. 
Πηγή: skai.gr