Κλείσιμο

Ράις: Ο τερματισμός ενός προγράμματος είναι απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της ερχόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις έριξε πάντως το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως τόσο η έναρξη όσο και ο τερματισμός ενός προγράμματος στήριξης είναι απόφαση του εκάστοτε κράτους, κι όχι του ΔΝΤ, εφόσον μία χώρα «πιστεύει πως η χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια [του Ταμείου] δεν είναι πλέον απαραίτητη».

Σημείωσε παράλληλα πως, εξ’ όσων γνωρίζει, η Αθήνα δεν έχει ακόμα καταθέσει αίτημα πρόωρου τερματισμού της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να υλοποιήσει μόνη της τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ράις αρκέστηκε να απαντήσει πως μόνιμος στόχος του Ταμείου είναι να βοηθήσει την «Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να βγουν από την κρίση».

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα», συμπλήρωσε διπλωματικά.

Παράλληλα, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα γίνει σε δύο «δόσεις», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η «πλήρης αποστολή» του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, ενώ στο πρώτο μέρος, που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχει μία μικρότερη ομάδα υπό τον Ρίσι Γκοϊάλ.

Προσέθεσε πως βασικά αντικείμενα τις επόμενης διαπραγμάτευσης θα είναι τομείς όπου υπάρχει «ανάγκη σημαντικής τεχνικής προόδου», δηλαδή τα κόκκινα δάνεια και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Πάντως, ο κ. Ράις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής του Πόουλ Τόμσεν στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως ο κ. Τόμσεν έχει πολλές υποχρεώσεις λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει ως υπηρεσιακός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ περί «απειλών» κατά της ζωής της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι «απειλές προέρχονταν μέσω κοινωνικών δικτύων, πριν μερικά χρόνια» και πως τότε «ενίσχυσε» τα μέτρα της ασφάλειάς της, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την σχετική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης