Κλείσιμο

ΔΝΤ: Σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά παραμένουν πολλές προκλήσεις για το χρέος

Την «σημαντική πρόοδο» που έχει πετύχει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και να εξισορροπήσει την οικονομία χαιρέτισε την Παρασκευή ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ναγιόκι Σινοχάρα, προειδοποιώντας ωστόσο πως «αρκετές προκλήσεις παραμένουν» έως ότου διασφαλιστεί πως η χώρα μας βρίσκεται σε «βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου εγκρίθηκε εκταμίευση δόσης 3,41 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, ο κ. Σινοχάρα υπογράμμισε πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους «απαιτεί» «επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή».

Στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης του ελέγχου στα δημόσια έσοδα.

Σημείωσε πως το χρέος αναμένεται να «παραμείνει ψηλό και κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα», και χαιρέτισε τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν για τη μείωση του χρέους στο στόχο του 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην έκθεσή του, του Ταμείο παραμένει πιστό στην παλαιότερη πρόβλεψή του για χρηματοδοτικό κενό το 2015-16, ωστόσο ο κ. Σινοχάρα δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δημοσιονομικά μεγέθη.

Τέλος, ο κ. Σινοχάρα αναφέρθηκε στο ζήτημα τον «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας πως αυτά δε συνιστούν μεν «σοβαρό κίνδυνο σταθερότητας», αλλά πως οι τράπεζες πρέπει να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν ζημίες.

«Προσπάθειες γίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και για να υπάρχει το ‘ανάχωμα’ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Σινοχάρα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ