Κλείσιμο

Eυνοϊκές ρυθμίσεις για κατόχους στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Τετραετή περίοδο χάριτος, κατά την οποία ο δανειολήπτης θα καταβάλει μόνο τόκους με σταθερό επιτόκιο της τάξης του 1,5%, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των φυσικών προσώπων.

Όπως προκύπτει μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 180 χιλιάδες ευρώ και σε περίπτωση πολυτέκνων τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Άνεργοι, χρόνια πάσχοντες, ανάπηροι και πολύτεκνοι δεν υπάγονται σε εισοδηματικά κριτήρια.

Μάλιστα, σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η αντίστοιχη δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και όσους έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό εχει μειωθεί περισσότερο από 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έως σήμερα.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο του υπουργού προχωρά σε βελτιώσεις του νόμου Κατσέλη με ενίσχυση των εξωδικαστικών συμβιβασμών. Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Τειρεσία.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα χρειάζεται πλέον να συμφωνήσει το 51% των πιστωτών ενώ μέχρι πρότινος ήταν το 100%.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες, μέχρι την ημερομηνία της δικάσιμου, να πληρώνουν το 10% της δόσης, που όμως δεν πρέπει να είναι κάτω από 40 ευρώ, ποσό που αθροίζεται με την αποπληρωμή του δανείου.

Επίσης, αλλάζει η μορφή του Τειρεσία ο οποίος παύει να έχει τη λογική ποινολογίου, δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες και τους δανειολήπτες να συνεχίζουν τις συναλλαγές τους

Τέλος, παρατείνεται το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία για έναν ακόμα χρόνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ενώ θεσπίζεται πρόγραμμα επιβράβευσης όσων αποπληρώνουν στην ωρα τους τα δάνειά τους.
Πηγή: Χριστίνα Νικολαΐδου, Νίκος Φιλιππίδης