Αξιωματούχοι της ΕΚΤ: Δεν αποτελεί ταμπού η μείωση των επιτοκίων κάτω του 0,25%

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, αναφέρεται στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επικαλείται τις δηλώσεις δύο αξιωματούχων της ΕΚΤ τους οποίους δεν κατονομάζει οι οποίοι φέρονται να δηλώνουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν αποτελεί πλέον ταμπού. «Η ύφεση στην Ευρώπη βαθαίνει και η ΕΚΤ οφείλει να πράξει περισσότερα», δηλώνει ο Τζούλιαν Κάλλοου, οικονομολόγος της τράπεζας Barclay’s στο Λονδίνο, προβλέποντας ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 5 Ιουλίου θα αποφασιστεί η περαιτέρω συρρίκνωση των επιτοκίων.

Ενόσω η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές και να κινητοποιήσει τον δανεισμό θα οδηγούσε την ίδια στιγμή στον μηδενισμό (ή και χαμηλότερα) του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο Κάλλοου, τράπεζες σε δημοσιονομικά υγιείς χώρες με μεγάλη ρευστότητα, θα μπορούν πιο εύκολα να δανείσουν σε περιφερειακές χώρες, οι οποίες είναι πολύ εξαρτημένες από την ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, θα έχει διπλά οφέλη.

Πρώτον, θα περιόριζε την την εξάρτηση των κρατών μελών από την ΕΚΤ, και δεύτερον θα συρρίκνωνε την υπερβολική ρευστότητα στο σύστημα της Κεντρικής Τράπεζας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, θα ενθάρρυνε και ροή πίστωσης προς χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Αντίθετα, ο Ορλάντο Γκρίν της Credit Agricole Corporate & Investment Bank, αναφέρει πως ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα συνέβαλλε στην ευημερία μιας λειτουργικής αγοράς νομισμάτων, διότι οι τράπεζες δεν θα ανταμείβονται για τα ρίσκα που παίρνουνε», με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κέρδη τους αλλά και οι επενδύσεις τους.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια στο 0% ή ακόμα πιο χαμηλά, θα βαδίσει σε μονοπάτια της νομισματικής πολιτικής, στα οποία λίγοι έχουν τολμήσει να «περπατήσουν».
Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ