Επικύρωσε τη σύσταση του ESM και η Σλοβακία

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας επικύρωσε σήμερα, Παρασκευή, τη σύσταση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο για την καταπολέμηση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η επικύρωση από τη Σλοβακία έρχεται έπειτα από δυο ημέρες έντονων αντιπαραθέσεων εντός Βουλής, με 118 βουλευτές να ψηφίζουν τελικά υπέρ, 20 κατά και πέντε αποχές.

Ο νέος μηχανισμός έχει ήδη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτοείο Reuters, για τις 9 Ιουλίου αντί την 1η Ιουλίου μετατίθεται η έναρξη λειτουργίας του μηχανισμου καθώς το Βερολίνο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισής του.

Αιτία το γεγονός πως η Αριστερά (Die Linke) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αμφισβητώντας εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την έγκριση από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου ήταν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός έχει ήδη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας.
Πηγή: skai.gr