Τόμσεν: Απειλή για τις μεταρρυθμίσεις τα οργανωμένα συμφέροντα

Από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών απειλείται το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας της τάξεως του 15%, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη.

Από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών Όλι Ρέν, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε πως ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά επαρκής ώστε να γίνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της ή για να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας.

«Ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών πόρρω απέχει από το να είναι επαρκής για να καταστήσει τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βιώσιμα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο φινλανδός επίτροπος, μιλώντας στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας» ως «διαρκή αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας στην εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων» και την ανάταξη των οικονομικών της.

«Η έλλειψη πολιτικής ενότητας μπορεί να θεραπευτεί μόνον από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες» τόνισε.
«Η τρόικα μπορεί να διευκολύνει, μπορεί να επιτρέψει, μπορεί να υποστηρίξει, αλλά στο τέλος της ημέρας, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες», καθώς «μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».

Η γενική διεύθυνση εσωτερικών πολιτικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ενημερωτικό σημείωμα κάνει λόγο για στοιχεία αβεβαιότητας στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και εάν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα παραμένει μη βιώσιμο.

Χαρακτηρίζει ακόμη τις επικείμενες εκλογές ως στοιχείο που επιτείνει την πολυπλοκότητα.
Πηγή: skai.gr